Telefoon achter het stuur? Celstraf

Even appen dat je eraan komt lijkt onschuldig, maar je kunt er -als het aan Justitie ligt- binnenkort voor de cel in draaien. Het aantal ongelukken op de weg stijgt en dat komt juist door die berichtjes.

Eindelijk wordt er werk gemaakt van de terreur op de weg die wordt veroorzaakt door de smartphone. Veel bestuurders zijn meer met hun werk of hun geliefden bezig dan met de weg. Terwijl juist die afleiding ervoor kan zorgen dat ze zelf (maar meestal de onschuldige derde) nooit meer thuiskomen. Het aantal ongelukken op de weg steeg de afgelopen jaren met 27%, terwijl het juist een lange periode steeds beter ging op de weg. De smartphone is de boosdoener.

Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt wordt het gebruik van de smartphone binnenkort net zo hard bestraft als alcohol in het verkeer. De lobbyclub heeft tractie gevonden bij de ministeries van Veiligheid & Justitie en Infrastructuur & Milieu, waar ze ook klaar zijn met de idiote stijging van het aantal ongevallen. Nu staat er een boete van €230 op, maar de pakkans is veel te klein. Weggebruikers nemen volgens VVN de gok gewoon. Als je echter de gok neemt en die ene keer dat je gepakt wordt ook meteen de bak in mag, zal je het waarschijnlijk wel uit je hoofd laten om de telefoon te pakken. Dan maar niet zeggen dat je er bijna bent.

Om te strafmaat te kunnen verhogen moet het gebruik van smartphones geschaard worden onder roekeloosheid in het verkeer. Er is een wetsvoorstel in de maak om die aanpassing ten uitvoer te brengen.

Met het verhogen van de straf wordt de kans op het betrappen van een appende rijder niet vergroot. VVN ziet daarom het liefst dat de politie ook weer meer gaat controleren op het gebruik van de telefoon achter het stuur. Maar het belangrijkste is dat iedereen het ontoelaatbaar gaat vinden dat iemand zijn telefoon gebruikt achter het stuur: "Het moet weer normaal worden dat je ook weleens onbereikbaar bent."