Hoe Bernie Ecclestone werd ontslagen als F1-baas

Na tachtig jaar Londen houdt Bernie het voor gezien in de Engelse hoofdstad, hij verhuist naar Gstaad, maar vertelt eerst nog even over de coup die zijn vertrek bij de Formule 1 inluidde: "Ik ben gewoon niet meer welkom bij de races."

Begin dit jaar kwam het nieuws toch nog vrij onverwacht (zeker voor de hoofdpersoon zelf): Bernie Ecclestone was niet meer de hoogste baas van de Formule 1. De nieuwe eigenaar had besloten dat hij zelf op de directeursstoel wilde zitten. Dat was volgens Bernie Ecclestone ook exact wat Chase Carrey tegen hem zei: "Chase called me on the Sunday, and said, 'Can I see you tomorrow?' He said he’d come to the office. I said, 'Yeah, I’ll be there.' He said, 'You know we completed the deal on Friday?' I said, 'Yes, congratulations.' He said, 'I need you to stand down as chief executive. That’s the job I want.'"

Tegen de Daily Mail zegt botte Ecclestone dat hij het zelf veel subtieler zou hebben aangepakt en dat hij dacht dat hij nog een contract voor drie jaar zou krijgen. Bernie had aan Liberty Media willen laten zien hoe het allemaal werkt, maar ze schopten hem meteen de deur uit. Zijn erefunctie als Chairman Emeritus is nu zodanig hoog boven het veld uit torenend dat hij helemaal niet meer kan zien wat er allemaal aan de gang is. Sinds juli in Spielberg, bij de GP van Oostenrijk, heeft de kleine man geen Grand Prix meer bezocht, maar in Brazilië staat hij weer op de grid. Die race speelt zich tenslotte af in de thuisplaats van zijn Bernies echtgenote Fabiana.

Overigens is er nog een dingetje dat Ecclestone totaal niet zint: hij heeft geen kantoor op het circuit. Chase Carey belde een van de dames op het Formule 1 kantoor op om dat aan Bernie uit te leggen. De nieuwe leiding is driekoppig (Chase Carey, Sean Bratches en Ross Brawn) en heeft daarom alle ruimte zelf nodig. De oude baas is echter nogal gepikeerd dat Carey hem niet gewoon even belde om dat te zeggen. "Dan had ik ze zo de ruimte gegund." De ere-voorzitter is natuurlijk ook volledig functieloos nu, dus waarom zou hij een kantoor nodig hebben

De gierige grijsaard is (nog steeds) niet erg onder de indruk van de verdiensten van Liberty Media in het eerste seizoen. "Ze wilden zes races in Amerika, bijvoorbeeld." Daar ziet Bernie nog niks van: "Het enige wat ze doen is praten, terwijl ze juist hadden beloofd om met daden te komen." Wellicht dat Bernie dan toch eens wat vaker het nieuws over nieuwe Grands Prix in de gaten moet gaan houden. Daar krijgt hij straks op zijn eigen gletsjer in het Zwitserse Gstaad genoeg tijd voor.