Amerikanen denken over tien jaar elektrische tankbrigades te hebben

Oorlogvoeren is innoveren. In ieder geval helpt het meestal om geavanceerder wapentuig bij je te hebben dan je tegenstander. De Amerikanen verwachten over een decennium meerdere brigades met elektrische tanks te hebben. What could possibly go wrong?

Als er over tien jaar al meer dan een complete brigade met elektrisch aangedreven tankmaterieel het slagveld op komt rijden, dan moeten de ontwikkelingen al behoorlijk gevorderd zijn. We hebben het niet over zomaar vijf of tien oefentankjes. In een brigade zitten al gauw vier bataljons van veertig tanks. De top van het Maneuver Center of Excellence verwacht echter dat er niet slechts één brigade is, maar dat ze al over verschillende van de strijdeenheden kunnen beschikken.

Als we de snelheid waarmee elektrische auto's nu zien verspreiden in acht nemen, lijkt het wel zeer ambitieus om nu al over te stappen op batterijtanks. Met een auto kom je net een paar honderd kilometer ver en dan moet je alweer opladen. Kom je met een gepantserd extreem zwaar stuk wapen aanrammelen op het slagveld, dan wil je niet zonder stroom komen te staan. En juist één van de eerste dingen die de tegenstander doet is het uitschakelen van de infrastructuur. Dus hoe ga je je tank weer opladen?

Ondanks die bezwaren over het bereik en het lange opladen waarbij een tank letterlijk als een schietschijf in een dorp staat willen de Amerikanen de elektrische weg gaan berijden. Om het geheel nog wat ambitieuzer te maken denken ze ook niet aan een upgrade voor hun huidige M1 Abrams main battle tanks, maar moet er een compleet nieuw platform komen. Gelukkig hoeven we in Nederland niet meer na te denken over tanks, we hebben maar liefst drie huur-Leopards in Duitsland staan.