Rijtest: Volkswagen T-Roc

Iedereen moet of wil aan de SUV, vandaar dat alle fabrikanten als een gek allerlei van die auto's uitspugen. Volkswagen was vroeg bij het feest met de Touareg en de Tiguan en is nu begonnen met het invullen van de gaten met cross-overs als de T-Roc.

Deze week beloofden we nog dat het merendeel van de reviews over SUV's zou gaan en we houden woord: hier is de kleine cross-over SUV van Volkswagen: T-Roc. De auto is een soort liefdesbaby van de Tiguan en de onlangs uitgezwaaide Scirocco. Volgens VW heeft de auto een coupƩ-vorm, al lijken de Duitsers een andere definitie van dat woord te gebruiken en vier deuren geen bezwaar te vinden voor de geknipte versie. Heel hip en trendy staat de auto hoger op zijn poten, zonder dat het meteen een echte terreinwagen is geworden. Dankzij de vierwielaandrijving die leverbaar is op de modellen met een grotere motor kan de auto wel overweg naast de straat.

Daarom nam Volkswagen ons mee naar Portugal om de kronkelige wegen tussen Cascais, Sintra en Lissabon te ontdekken. Uiteraard wilden ze ook wijzen op de off-roadcapaciteiten van de nieuwe Roc, reden om een stuk onverharde weg in het programma te gooien. Inderdaad, het lukte om er te komen zonder vast te lopen, dus de auto slaagt voor die test. Desondanks verwachten we niet dat veel T-Roc-kopers echt veel van het gebaande pad zullen rijden en daarom gaan kiezen voor een versie met alleen voorwielaandrijving. Helaas konden we niet op pad met de 1.0 TSI, 1.5 TSI of de 1.6 TDI, simpelweg omdat Volkswagen alleen de twee grootste motoren had meegenomen uit de Portugese fabriek waar de T-Roc nu van de band rolt.

Ook op de weg rijdt de 2.0 TSI, die 190 pk levert, prima. De automatische DSG-bak schakelt vloeiend en bijna onvoelbaar, maar reageert verschrikkelijk traag op een trap op het gaspedaal. De auto lijkt je een paar seconden bedenktijd te geven voordat er van enige versnelling sprake is. Ook de sportstand biedt geen oplossing voor de slome schakeltijd. Dat is jammer, want het kronkelparcours door de bergen rondom Cascais nodigt best uit tot wat sportief rijden. Nu is de T-Roc niet bedoeld om records te breken, al moet de auto volgens Volkswagen in 7,3 seconden van nul naar honderd kunnen sprinten. Gelukkig is de besturing wel precies en daardoor rijdt de auto op flinke snelheid door de haarspeldbochten. Daarbij valt op dat het stuur wel erg licht is afgesteld, er zou best wat minder bekrachtiging op kunnen. Het doet nu denken aan een Fiat die de City-stand aan heeft staan.

De sterkste diesel die net als zijn benzinebroertje 190 pk levert is nog niet beschikbaar, maar Volkswagen heeft dezelfde tweelitermotor ook in een variant die 150 pk uitspuugt. Die motor voldoet prima, maar hij is ook duidelijk aanwezig als achtergrondmuziek. Het is niet storend, maar je hoort dat er een diesel aan de gang is. Verder is de testauto met dieselmotor hetzelfde uitgerust als de 2.0 TSI.

Beide gereden modellen hebben de 4Motion vierwielaandrijving met vier rijstanden. Street is de standaard waarin de auto vanzelf staat als hij net is gestart. Snow selecteer je uiteraard als de weg vol met het witte hemelgoud ligt en er zijn twee standen voor off roadwerk. De eerste heet Offroad en gebruikt automatisch de handigste instellingen voor het rijden op onverharde weg, de tweede heet Offroad Individual, waarbij je zelf kunt instellen wat de auto allemaal moet doen.

Uiterlijk doet de T-Roc wat denken aan de Audi Q2, die ook op hetzelfde platform wordt gebouwd. De Volkswagen heeft er echter voor gekozen om niet alleen de C-stijl een afwijkende kleur te geven: je kunt het hele dak in een andere verf laten spuiten dan de rest van de auto. Het is een van de modekeuzes die hoort bij deze vorm van SUV's. Ook de Seat Arona heeft een soortgelijke kleurspoeling gekregen van de kapper. In totaal zijn er vierentwintig kleurcombinaties mogelijk op de T-Roc, en met de interieurkeuzes erbij kan de auto op 86 verschillende manier worden aangekleed.

Net als in de nieuwe Polo kan je ervoor kiezen om de metertjes in het dashboard te vervangen door een 11,7 inch scherm. Daarop worden de meters digitaal geprojecteerd, maar je kunt er ook voor kiezen om de navigatiekaart geheel of gedeeltelijk midden voor je weer te geven. In het midden zit standaard een 6,5 inch scherm, maar wie meer luxe bestelt krijgt een 8 inch versie om mee te spelen. Verder heeft de auto uiteraard een hoop assistentiemiddelen aan boord die het rijden veiliger zouden moeten maken. Echt handig (voor mensen met een recente smartphone) is de inductielader die Volkswagen in steeds meer modellen verstopt.