Gevonden, de Chrysler die wel mooi is: Ghia Special Coupe

Amerikaanse auto's zijn awesome. Ze hebben dikke motoren en heel erg opvallende designs, maar laten we eerlijk zijn, Italiaanse auto's zijn gewoon mooier. Deze Chrysler Ghia Special Coupe brengt de wereld samen in een prachtig babyblauw pakket.

In de jaren 50 maakte Ghia voor Chrysler een aantal speciale modellen, waar de Special Coupe er een van is. Helaas durfden de Detroiters het niet aan om een flinke serie te bouwen van de semi-Italianen, omdat ze bang waren dat de Amerikanen niet klaar waren voor het cleane design uit Europa. 

Deze Special Coupe is er een die gelukkig wel gebouwd en geleverd werd, overigens in een serie van achttien exemplaren. De auto kwam in 1953 in Frankrijk aan bij een industriegigant die rijk was geworden met de betonnen palen waar elektriciteitsleidingen aan hangen. Hij reed er een aantal jaar mee, zorgde ervoor dat de wagen werd gefotografeerd voor een tijdschrift en op een paar beurzen geshowd werd, maar op den duur verdween de auto uit het zicht van de wereld. Tegen het eind van de jaren tachtig vond een Chryslerdealer uit Bretagne de auto weer. Deze restaureerde de auto in een jaar of twaalf weer naar zijn oorspronkelijke glorie. In 2001 was de wagen klaar en nu zestien jaar later ziet hij er nog steeds picobello uit. Voor Amerikaanse begrippen is hij niet in concoursconditie, maar voor autoliefhebbers ziet hij eruit alsof hij gebruikt werd, maar met liefde is behandeld.

Omdat het een Amerikaanse wagen betreft zit er een Hemi V8 in. Het is er een van de eerste generatie: Firepower. Dat betekent dat de 5,4 liter achtcilinder 180 pk leverde. Deze auto heeft een semi-automatische versnellingsbak om de kracht naar de achterwielen te brengen over vier verzetten.

Helaas hebben de Amerikanen de wagen eerder dan wij gevonden. Daardoor staat de auto nu te koop in Saint Louis bij Hyman. De verkopers willen $575.000 (een krappe vijf ton euro) voor de babyblauwe Chrysler.