Gevonden. Dit houdt de productie van Tesla Model 3 tegen

Elon Musk kampeert al een tijdje op het terrein van de Gigafactory in Nevada en het lijkt erop dat daar de bron van ellende bij de bouw van nieuwe Tesla's Model 3 te vinden is. Batterijleverancier Panasonic zegt dat de oorzaak bekend is.

Op woensdag moet Elon Musk met de billen bloot bij investeerders en analisten. Op 1 november nabeurs is de earnings call, waarin Tesla gaat vertellen wat er in het derde kwartaal van dit jaar is verdiend. Als het alleen over Model 3's zou gaan, dan is dat bijzonder weinig.

Er hadden begin oktober al 1.500 van die auto's gebouwd moeten zijn, maar het bleken er 260 te zijn. Reden, een hick-up in de productielijn. Volgens de Wall Street Journal kwam het omdat de auto's nog zo goed als compleet met de hand werden gebouwd. Musk pareerde met beelden van robots die hun bouwwerkzaamheden routinematig uitvoerden.

Dankzij de earnings call bij Panasonic lijkt nu de echte flessenhals gevonden te zijn: het zijn de accu's. De CEO van het Japanse bedrijf, dat de leverancier is van de batterijcellen in de accu's van Tesla zei het volgende tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers: “Panasonic Corp Chief Executive Kazuhiro Tsuga said on Tuesday that output could soon be increased at Tesla Inc’s “gigafactory” battery plant as the causes of production bottlenecks for Tesla’s Model 3 are now understood.”

De batterijen en accu's zijn dus de boosdoener, en als de Japanner gelijk heeft zullen de problemen snel opgelost zijn. Dan blijven er overigens nog voldoende vragen over voor Musk.

Analisten en investeerders willen bijvoorbeeld graag weten waar Tesla al zijn cash heeft gelaten. Eind vorig kwartaal was er drie miljard dollar in kas, maar halverwege het kwartaal moest het bedrijf op stel en sprong $1,8 miljard ophalen via obligaties.

Elon laat graag halve nieuwtjes naar buiten floepen, maar komt vaak niet toe aan het echte nieuws. Als Tesla echt een fabriek in China gaat bouwen zou dat groot nieuws zijn. De markt voor elektrische auto's in het land groeit enorm, maar er is een invoerheffing van 25% op wagens uit het buitenland. Mocht Tesla in China gaan bouwen, dan worden de auto's voor de inwoners een stuk bereikbaarder.

Hoe zit het nou met dat geavanceerde systeem? De auto's zijn al jaren uitgerust met alle sensoren die volgens Musk volledig zelfrijdende functie zouden moeten geven. Van de software ontbreekt echter elk spoor. Sowieso zou ervoor het eind van 2017 een auto van Tesla op de automatische piloot van Californië naar New York rijden, maar ook daar hebben we nooit meer wat van gehoord.

Al met al heeft Musk te maken met steeds meer opstandige elementen. Het wordt tijd dat hij gaat leveren, om te voorkomen dat de geldschieters straks massaal weglopen.