Geflitst met 160 km/h, camera gesloopt: rechter geeft fopboete

Het zou niet verstandig moeten zijn om met veel te hoge snelheid geflitst te worden, met je jachtgeweer op de camera te schieten en hem daarna in de fik te steken. In Frankrijk is het echter helemaal geen slecht idee.

Een 23-jarige Fransman reed onlangs met zijn Audi A5 over zo'n fijne departementale autoweg in Frankrijk. Omdat hij wat te laat was voor zijn werk trapte hij daarbij het gaspedaal wat verder bij in, maar hij vergat op de berm te letten. Niet verstandig want heel Frankrijk is tegenwoordig bezaaid met aluminium drollen, die een digitale flitser huisvesten. Gevolg van de onoplettendheid: een flits in het gezicht. Bij 160 kilometer per uur kan dat ook in Frankrijk ten koste gaan van je rijbewijs. 

Tot zo ver is er niets interessants aan het verhaal van Ange (zoals de Fransoos heet), maar wat hij na de flits doet is dat wel. Blijkbaar vergat Ange plotseling dat hij haast had, want hij rijdt terug naar huis om zijn jachtgeweer en wat patronen te halen. Weer terug bij de flitser schiet hij er verschillende keren op, maar eigenlijk komen er alleen maar wat sterren in het glas van de camera. Niet voldoende om het bewijs uit te wissen. 

Ange vindt het niet genoeg en rijdt nogmaals naar huis en haalt deze keer een jerrycan benzine. De brandstof gaat over de flitser en met wat takken en bladeren uit de omgeving steekt hij het geheel in de hens, waarna hij blij voldaan uiteindelijk toch maar naar zijn werk gaat. Helaas voor Ange is het echter een digitale flitser die zijn  foto's meteen doorstuurt, waardoor de politie hem vrij snel op het spoor komt, hij is immers de laatste die door het apparaat geflitst is.

Wie denkt dat Nederland het enige land is met D66-rechter, die heeft het fout, ook in Frankrijk kunnen ze wat van fopstraffen. Voor het vernielen van het apparaat van €80.000 krijgt Ange een vrij bizarre straf: hij moet negentig dagen €20 betalen. Dus iedere dag geld overmaken. Daarnaast mag hij drie maanden niet rijden en moet hij een cursus burgerschap doen. Over de snelheidsboete en de prijs van de flitser worden we niets wijzer, het lijkt er echt op dat hij met deze straf wegkomt.