OccasionWatch: er staat een Ferrari 250 GT LWB te koop

In de jaren vijftig waren auto's nog belachelijk mooi en kregen ze de langst mogelijke namen mee: Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizione by Scaglietti. Alleen al omdat het lijkt alsof het zes auto's zijn, wil je deze Ferrari hebben.

Cabriolets of spiders zijn doorgaans net de minder brute versie van de gesloten wagen, zonder dak rijden is toch een beetje proleterig. Maar zestig jaar geleden waren de regels nog totaal anders: open top wagens waren mannelijke racemonsters. Neem deze Ferrari 250 GT LWB California Spider Competizione die door Scaglietti werd gebouwd. Het lijkt een tourmobiel voor boulevards waar je vanuit je comfortabele fauteuil naar passanten kunt wuiven. 

Fout: dit is een podiumfinisher tijdens de vierentwintig uur van Le Mans. In zijn geboortejaar 1959 reed deze Scaglietti naar de vijfde plaats overall en een derde plaats in zijn klasse tijdens de monsterlijke uitputtingsslag op het Circuit de la Sarthe. Het gedeelte Competitizione in de ellenlange naam is daarvan uiteraard alvast een aanwijzing. Voorin ligt een Tipo 128F racemotor met drie caburateurs, speciale nokkenassen en een speciale brandstoftank in racetrim met extern brandstoffilter. De V12 was goed voor een in die tijd ongelooflijke 266 pk. De wagen was op 15 juni 1959 klaar in Maranello en werd vervolgens met gierende bloedspoed naar Le Mans gebracht: de race was immers op de 20e al.

Uiteindelijk won de auto verschillende races in de VS en op de Bahamas. In 2011 werd de 250 GT Spider volledig teruggebracht in de originele Le Mans-staat door Ferrari Classiche. Dat deze Ferrari al een keer echt aan Le Mans deelnam, maakt dat hij nog steeds welkom is op Le Mans Classic, maar er zijn veel meer events waaraan je met de Scaglietti mag meedoen. Er is helaas wel een fikse entreeprijs aan die lol: RM Sotheby's verwacht dat de opbrengst tussen de $14- en $17 miljoen (al gauw €12 tot €15 miljoen) gaat vallen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dd33a4db4832', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });