Financiële middelen in de autobranche lijken oneindig

De automotive wereld is enorm. Er gaat geen jaar voorbij zonder nieuwe ontwikkelingen vergezeld door bizarre geldbedragen. Maar het lijkt erop dat de financiële middelen in de autowereld oneindig zijn en dit is op een aantal manieren te merken.

Uitgaven Tesla door het dak

Tesla heeft in begin november haar kwartaalcijfers gepresenteerd en het gaat alles behalve goed. Met de Model 3 zou Tesla een nieuwe auto op de markt brengen die voor een veel grotere groep mensen te betalen, wat hun aandeel in de markt van elektrische auto’s moet vergroten. Niets blijkt minder waar. Het 3e kwartaal van 2017 heeft Tesla een verlies geboekt van 619 (!) miljoen dollar. Het bedrijf heeft nog geen dag winst gedraaid, maar dit is zelfs voor Tesla begrippen van enorme proporties.

Tesla heeft in de afgelopen twee jaar een investering gekregen van zo’n 1,5 miljard dollar en op dit moment zeggen critici dat de bodem in zicht is. Ze vangen de klappen wel op met de toenemende verkopen van de Tesla Model S en Model X, maar het wordt tijd dat Musk het tij gaat keren.  

Formule 1 in de lift

De meeste van ons weten het wel, maar wanneer je wil weten hoeveel geld er in de automotive sector zit moet je eens een dagje naar de Formule 1 kijken. Hoe hard daar de tonnen, of in veel gevallen zelfs miljoenen, er doorheen vliegen is niet te bevatten. Teams als Mercedes, Ferrari en Red Bull hebben bakken met geld en dat is wel terug te zien in de ranglijst van dit racejaar:

1. Lewis Hamilton (Mercedes)

2. Sebastian Vettel (Ferrari)

3. Vallteri Bottas (Mercedes)

4. Daniel Ricciardo (Red Bull)

5. Kimi Räikkönen (Ferrari)

6. Max Verstappen (Red Bull)

Naast de uitgaven van de ploegen en verschillende leveranciers gaat er ook aan de kant van de consument enorm veel geld om. Door toenemende kijkcijfers en de band met de sport is een weddenschap op formule 1 helemaal geen gekke gewaarwording meer. We horen steeds vaker dat gefortuneerden grote bedragen inzetten om hun slag te slaan uit de soms wel eens gekke uitslagen in de autosport.

Klappen van de zweep

Het gaat ook wel eens mis in die autowereld en dat heeft dan veelal te maken met de beloftes die worden gemaakt door de autofabrikanten. Zo heeft Volkswagen een aantal jaar geleden een flinke tik te voorduren gekregen. In een periode van zo’n 6 maanden kelderde de waarde van een aandeel met zo’n 63% en dit leek het einde van een jarenlang imperium. Echter heeft de organisatie haar rug gerecht, problemen verholpen, boetes betaald en zijn ze nu weer redelijk op de goede weg.