Renault en Toro Rosso in totale staat van oorlog over motoren

In de laatste twee races van hun samenwerking hebben de teams van Toro Rosso en Renault een frontale aanrijding over motoren. De Fransen beweren dat de Italianen hun krachtbronnen verkeerd gebruiken, waardoor ze klappen.

Het wordt steeds spannender in de Formule 1, terwijl het kampioenschap al beslist is. Op de baan is het racen eigenlijk alleen nog maar een formaliteit, maar de actie gebeurt tegenwoordig naast de baan. Als het geen gewapende overval is, dan zijn het slaande deuren bij Toro Rosso en Renault.

Renault-baas Cyril Abiteboul heeft gezegd dat Toro Rosso de problemen met de Renaultmotoren zelf heeft veroorzaakt. Daarop reageert het Italiaanse satellietteam van Red Bull als door een horzel gebeten. In een verklaring wijzen ze alle aantijgingen van Renault van de hand en wijzen ze de Fransen aan als boosdoeners. Toro Rosso meent dat ze niks veranderd hebben aan hun set-up, daardoor moeten de MGU-H- en drijfstangproblemen te wijten zijn aan gepruts van de motorbouwer.

De Fransen zijn op hun beurt weer woedend over de verklaring van Toro Rosso. Het is zelfs zo erg dat er geruchten gaan dat Renault helemaal geen motoren meer wil leveren aan het B-team van Red Bull. 

Daarop ontsteekt de overall strategiebaas van de Red Bull-teams, Dr. Helmut Marko, weer in woede. Op de beelden van Sky is te zien is dat hij en Cyril Abiteboul geen plezierig onderonsje hebben in Brazilië. De Fransen leveren volgend jaar al geen motoren meer aan het team van Toro Rosso: de Renaults gaan naar McLaren, terwijl Toro Rosso de motoren van Honda overneemt. Renault heeft echter eerder ook al gedreigd om geen motoren meer aan Red Bull Racing te leveren. Voor 2018 is er als het goed is nog een dichtgetimmerd contract voor motoren in de auto's van Max Verstappen en Daniel Ricciardo, dus daar moet Renault zich aan houden.

Nu de verhouding tussen de kampen Red Bull en Renault behoorlijk aan het verzuren is, rijst de vraag wat er daarna gaat gebeuren. Dat Aston Martin een motor uit een hoge hoed kan trekken is totaal onwaarschijnlijk. Is er dan al een belletje gedaan met Weissach?

Vooruitkijken naar de Grand Prix van Brazilië kan in de Autobahn F1 Show.