Roundup: overvallen op Formule 1-personeel in Brazilië

De wereld van Formule 1 is er een van glitter and glamour. Dat is nogal een verschil met je leven als je in een sloppenwijk woont. Als die goudgerande wereld dan in je buurt is, moet je toeslaan. Met een gewapende overval bijvoorbeeld.

Het is vrijwel jaarlijks raak bij de Grand Prix van Brazilië op het Circuit José Caros Pace in Interlagos: teams worden overvallen door gewapende bandieten. São Paulo staat wereldwijd bekend om zijn gevaarlijke straten. Niet omdat de mensen er niet kunnen rijden, maar omdat het er wemelt van de overvallers. Reden voor de lokale rijken om de straat helemaal niet meer te gebruiken, ze hoppen er van dak naar dak met helikopters.

Die memo is blijkbaar nog niet helemaal aangekomen bij de Formule 1, want we worden vrijwel jaarlijks opgeschrikt door verhalen over overvallen op coureurs of hun entourage. Vrijdag was het raak bij het team van Mercedes. De ploeggenoten van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hadden de pech dat hun konvooi bij een stoplicht werd verrast door gewapende bandieten. Alleen de Mercedesbus werd gestopt, terwijl de wagens van Sauber, Williams en de FIA zelf konden maken dat ze wegkwamen.

Dat Hamilton zichzelf een dag later van een podium beroofde, door in de bandenmuur te klappen tijdens de kwalificatie, zullen we maar niet meerekenen in de statistieken. De overvallen op de mensen van Sauber op zaterdag en Pirelli gisterenavond na de race kunnen wel meegeteld worden.

De overval op de laatste twee teams mislukten gelukkig, doordat ze weg konden komen voordat er spullen buitgemaakt werden. Het is echter wel opvallend te noemen dat het geboefte in de buurt kon komen: FIA en de lokale organisatie hadden beloofd om de veiligheidsmaatregelen op te voeren. De vraag is nu of dat wel gebeurd is, en zo ja, waarom het dan niet gewerkt heeft. 

Hamilton windt zich intussen op dat het vreemd is dat hij en de hoogste bazen wel beveiliging krijgen, terwijl de teams blijkbaar zonder security naar buiten moeten: "Het is deels de verantwoordelijkheid van Formule 1, de mensen aan de top moeten actie ondernemen om iedereen hier veilig te houden. Niet alleen de bazen en ik moeten beveiliging hebben. We moeten naar iedereen omkijken."

Het is bijna jaarlijks prijs in São Paulo, al is het dit jaar wel uitzonderlijk onveilig in Braziliës tweede stad.

In 2016 werd het team van Mercedes ook al opgeschrikt door een gewapende overval.

Onze eigen Giedo van der Garde was ook een keer het doelwit van een overvaller. Hij wist echter ook te ontkomen zonder kleerscheuren.

In 2010 was Jenson Button het beoogde slachtoffer van een overvaller. De politieagent/chauffeur van de toenmalig regerend wereldkampioen wist weg te komen door volgas weg te scheuren tussen de stilstaande auto's door.

Update 16:05 - De perikelen rondom de veiligheid hebben ervoor gezorgd dat Pirelli de bandentest van later deze week heeft gecanceld. De overval op het teambusje kan hiervoor de doorslag hebben gegeven.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed14a66de56e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });