Geely blijft kopen en lijft fabriek van vliegende auto's in

De moedermaatschappij van Volvo en Lynk&Co kocht onlangs Lotus op, maar dat is niet genoeg. Nu is ook Terrafugia toegevoegd aan de kralenketting van Zhejiang Geely. In 2019 moet er echt een vliegende auto op de markt zijn.

De geruchten dat het Chinese Zhejiang Geely interesse had in Terrafugia waren er al sinds juli. Nu is het nieuws echt naar buiten gebracht door de twee partijen: Zhejiang heeft Terrafugia volledig overgenomen.

Hoewel de overname nog niet helemaal officieel was, zijn de partijen al maanden samen aan de slag, blijkt nu. Geely heeft een nieuwe CEO aangewezen bij het bedrijf dat in 2006 als spin-off van MIT ontstond in Boston. De nieuwe baas, Chris Jaran, komt van Bell Helicopter, waar hij Managing Director was. Oprichter Carl Dietrich heeft het bedrijf niet verlaten, maar is overgestapt naar de functie van Chief Technology Officer. Daar heeft hij de afgelopen drie maanden meteen kunnen werken aan verdrievoudiging van het aantal ontwikkelaars in dienst.

Terrafugia maakt met de nieuwe eigenaar meteen een vlucht naar voren. De eerste vliegende auto met een cabine voor twee personen en opvouwende vleugels moet in 2019 op de markt komen. Het voertuig krijgt een bereik van iets meer dan 700 kilometer en heeft een kruissnelheid van ongeveer 160 km/u.

Dit eerste model heeft de vorm van een klassiek vliegtuig en moet dus starten en landen vanaf een asfaltstrook. Het volgende model dat het bedrijf wil ontwikkelen moet juist verticaal kunnen opstijgen en landen. Doel daarvan is om de wagens in steden te kunnen gebruiken, net als Volocopter en DeLorean.

Bij de ontwikkeling van de machines kan Geely in ieder geval gebruik maken van de synergie die er bestaat tussen de verschillende autobouwers. Lynk&Co weet alles van elektrische motoren, Volvo is goed voor veiligheid, terwijl het motto van Lotus 'reduce weight and add lightness' ideaal is bij het bouwen van vliegtuigen.