Onbetaalbaar: de sub-1000 kg Porsche van Singer en Williams

De omgebouwde Porsches van Singer waren al goed, maar op een gegeven moment konden ze niet meer verder met de wagen. Daarom klopten ze aan bij Williams (van het gelijknamige Formule 1-team) om de motor nog verder te verbeteren en te verlichten.

Een paar maanden terug kondigde Singer al aan dat het een samenwerking was aangegaan met Williams Advanced Engineering, de 'consumententak' van het Formule 1-team van Frank Williams. Daaruit was een extreem sterke en lichte motor tevoorschijn gekomen. Alleen al die motor verdient een plek in een museum, maar dat is zonde. Reden voor Singer om er ook een Porsche 911 aan te offeren. Het werd een 964 uit 1990 die de volledige koolstofbehandeling van het Amerikaanse veredelhuis kreeg. De DLS (Dynamics and Lightweighting Study) gaat verder dan Singer ooit ging met het verbeteren van een klassieke 911.

De motor levert nu net zoveel power als Porsche tegenwoordig uit de watergekoelde zescilinder van de GT3 weet te trekken. De details van de ombouw naar 507 pk beschreven we al eerder.

Williams nam niet alleen de motor onder handen, ook de carrosserie is door de Britten verder verbeterd. Om trouw te blijven aan het origineel haalden ze er Porsche-legende Norbert Singer bij. Gezamenlijk zorgden ze voor een gladdere onderkant en betere aerodynamica van de oppervlakken. Ook de wielophanging is anders dan bij andere wagens die Singer Vehicle Design onder handen neemt. De geometrie is verbeterd en de onderdelen zijn nog lichter.

De totale auto weegt na de DLS-behandeling nog maar 990 kilogram. Daarvoor zijn op allerlei plekken onderdelen vervangen door stukken van magnesium, titanium en uiteraard koolstofvezel. Het allerbeste punt van de auto is dat Singer het altijd voor elkaar krijgt om een Porsche nóg mooier te maken. Ook deze keer is het weer gelukt om zelfs de meest verwende rijkeling meteen 'ja, ik wil' te laten roepen. Reden dat zich nu al twee anderen aangemeld hebben om hun 964 ook door Singer en Williams te laten DLS'en. Wat dat kost? Zo idioot veel dat ze het niet vertellen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6a893928064', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });