Raadsel. Welke auto kopieert deze Changan X70A?

Chinese autobouwers worden steeds beter en gigant Geely koopt steeds Westerse automotive-bedrijven op. Aan de andere kant zijn er echter nog steeds beginnelingen op de markt die het van kopiëren moeten hebben. Neem Changan, dat twee offroaders dupliceert.

De ontwerpers van de Changan X70A hebben niet veel moeite gedaan bij het tekenen van hun auto. Ze hebben twee modellen van het internet gepakt en ze nagetekend. Of misschien hebben ze twee auto's gekocht en die overgetrokken. Hoe dan ook het resultaat is een Chinese offroad-Frankenstein.

Als je het ons vraagt lijkt de carrosserie van de X70A van de zijkant nogal veel op de Land Rover Discovery. Meer specifiek de Disco 4, die inmiddels al niet meer te krijgen is. Aangezien de Engelsen het model niet meer gebruiken, hebben de bouwers gemeend dat zij het nu wel kunnen benutten voor wat centjes. Om niet meteen helemaal door de mand te vallen hebben ze er wel een ander front op gezet, maar ook daar zien we wel wat gelijkenis met een andere off-roader. 

Voor de neus hebben de Changanezen geshopt bij hun Oosterburen: het front van de wagen heeft wat weg van en Toyota Land Cruiser. Ze zijn daar wat minder ver in de geschiedenis gedoken, modeljaren 2016 en 2015 hebben ongeveer een gelijksoortige neus.

Hoe dan ook, deze Changan  X70A wordt onthuld op de Guangzhou Motorshow in de gelijknamige stad. De specs zijn niet al te indrukwekkend: voorin ligt een 1,5 liter benzinemotor die een miezerige 97 pk levert. Erger nog: die weinige paarden drijven de voorwielen aan. Niet mee het terrein in rijden dus. Er is wel een positief punt aan al deze middelmatigheid: de prijs is 80.000 Yuan (€10.000). Reken er ook maar niet op dat de wagen vijf sterren krijgt als je hem tegen een muur beukt.