De haaienvin verdwijnt: Ferrari boos op McLaren

Dankzij McLaren rijden de Formule 1-wagens volgend jaar weer zonder haaienvin rond. De Britten gooiden een veto in het spel om te voorkomen dat de grote flap er volgend jaar weer bij is. Volgens Ferrari snapt McLaren helemaal niets van commercie.

Ineens was hij dit jaar weer terug op de auto's: de haaienvin. Enkele teams twijfelden begin dit seizoen nog over de de vorm en de grootte van het stuk geluidsmuur achterop de auto's, maar uiteindelijk rijden alle wagens in 2017 met een grote flapper op de motorkap. Vanaf 2018 is hij weer net zo snel als hij kwam verdwenen. De teams besloten tijdens het Strategisch Overleg  (de Strategy Group) eigenlijk dat de verticale vleugel zou blijven, maar dankzij McLaren gaat het feestje niet door

McLaren-baas Zak Brown vindt dat de vin het zicht op de achtervleugel verhindert en dat is juist de essentiele reclameruimte van de auto. Tijdens het racen zou daar de belangrijkste sponsor op geadverteerd kunnen worden, maar dankzij de sharkfin zie je maar de helft van de sponsoruiting. Niet handig, volgens Brown. Hij haalde daarom, geheel tegen de zin van Ferrari,  zijn vetorecht uit de kast om te voorkomen dat de wagens volgend jaar nog met zo'n zichtblocker zouden rondrijden.

Maurizio Arrivabene van Ferrari is echter van mening dat Zak volstrekt maf is. De Ferraribaas vindt de carbonflap achterop de wagen juist ideaal om de wagennummers op te schrijven, zodat er waardevolle reclameruimte in de buur van de coureur overblijft. De Italiaan baalt ervan dat hij die ruimte nu moet gaan offeren voor de startnummers van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen.

Brown is zich echter van geen kwaad bewust en wilde een kleinere vin: "All we wanted to do was bring it down. You could still have the number but you open up the rear wing because the rear wing is more valuable than the shark fin." De Amerikaan vindt dat de teams wat meer aan de commercie moeten denken, want nu is er alleen maar techneutengedoe tijdens de Stragegy Group-vergaderingen: "They are 90% technical and we don't think through that if we do something, what are the commercial implications on the engine fins, for example?" Dat is dan weer tegen het zere been van Arrivabene, die juist vindt dat Brown met het afschaffen van de hanenkam op de wagens flink veel reclameruimte inlevert. Het blijft een welles nietes spelletje in de Formule 1.