Max Verstappen zesde in kwalificatie Abu Dhabi

Het seizoen van 2017 zit er weer bijna op, de wereldkampioen is bekend, maar er is nog een race in de schemering te gaan. De pole position gaat naar Valtteri Bottas. Max Verstappen start de Grand Prix op de zesde plek.

Bij ondergaande zon is het Marcus Ericsson die de eerste tijd neerzet op het Yas Marina Circuit. De tijd van de Saubercoureur blijft uiteraard niet lang bovenaan staan. De Mercedessen hebben al snel de snelste twee tijden te pakken, gevolgd door Vettel, Ricciardo, Raikkonen en Verstappen. Terwijl Lewis Hamilton drie runs maakt om een snelle tijd te zetten, rijdt Valtteri Bottas de snelste ronde. Ook Raikkonen verbetert zijn tijd, zodat het tweemaal Mercedes is, twee stuks Ferrari en dan de twee Red Bulls. 

Achter de eerste zes is het wat minder gelijk verdeeld: Perez en Vandoorne staan zeven en acht terwijl de twee Renaults de toptien afsluiten. Helemaal achteraan staan de twee auto's van Toro Rosso, ze staan zelfs achter de twee wagens van Sauber. Gasly weet zijn tijd in de laatste ronde wel te verbeteren, maar valt helaas voor hem toch af. Eveneens in zijn laatste ronde weet Lance Stroll zijn tijd te verbeteren naar de goede kant van de streep. Het gaat ten koste van Romain Grosjean, die dus niet naar Q2 door mag.

Out: GRO, GAS, WEH, ERI, HAR 

Uiteraard zet Lewis Hamilton meteen een snelle tijd, hij wordt gevolgd door zijn teamgenoot Bottas. Vettel en Raikkonen staan er weer achter, net als Ricciardo. Daarachter is het Nico Hulkenberg voor Max Verstappen, die al het hele weekend niet lekker met zijn auto overweg kan. De Nederlander rijdt 1,401 seconde langzamer dan Lewis. 

Met nog iets meer dan drie minuten op de klok rijdt het veld weer naar buiten om een tweede run te doen. Verstappen weet zijn tijd te verbeteren naar de zesde plek, voor Hulkenberg. Felipe Massa weet zijn tijd vanuit de gevarenzone te verbeteren naar een tiende tijd, waardoor hij Fernando Alonso uit Q1 tikt. 

Out: ALO, SAI, VAN, MAG, STR

De top-vier zit vlakbij elkaar en dat maakt de strijd voor de pole position spannend, zeker als alle topmotoren helemaal opengedraaid zijn. Na de eerste run lijkt Valtteri Bottas zijn teamgenootje van de pole te gaan houden: Lewis is bijna twee tienden langzamer. De Ferrari's zijn plotseling veel langzamer dan de Mercedessen: Vettel staat zes tienden achter Bottas en Raikkonen is nog een tiende trager. Verstappen is nu sneller dan Ricciardo, die een probleem had met zijn voorvleugel waardoor hij minder grip had. De Red Bulls staan echter zeven tienden achter de Ferrari's, het lijkt een moeilijke opgave om de tweede startij te gaan bereiken. De toptien na één run wordt volgemaakt door Hulkenberg, Ocon, Perez en Massa.

De tweede run begint met Massa die naar buiten rijdt. Hamilton rijdt in sector 1 de allersnelste tijd tot nu toe, maar uiteindelijk verbetert hij zijn tijd niet. Bottas breekt zijn snelle ronde af. Verstappen verbetert zijn tijd, maar krijgt geen hogere plek. De laatste auto die over de finish rijdt is Daniel Ricciardo: de Australiër verbetert zich en zet zijn wagen tussen de twee Ferrari's in. Hij rijdt een wereldronde en verbetert zijn eigen tijd met zes tienden.