Voor de insiders is het geen verrassing dat er nogal wat verschil zit tussen de geadverteerde range van een op accu's rijdende auto en de werkelijke afstand die je op een volgeladen batterij kunt rijden. Toch is vandaag groot nieuws dat een aantal Europese varianten van de Consumentenbond concluderen dat het zo is en eigenlijk is dat dan weer goed nieuws.
De door autofabrikanten gebruikte NEDC meetmethode klopt voor geen meter. Het is een manier om tot een gigantisch bereik van een accu te komen die in praktijk totaal niet haalbaar is. Er komt een nieuwe, meer realistische methode aan (WLTP), maar die gebruikt nog niemand en tot die tijd zitten we met volstrekt debiele opgaves.
De Zwitserse variant van het TV-programma Kassa deed een praktijkonderzoek in samenwerking met Test Aankoop (België), UFC-Que Choisir (Frankrijk) en nog wat organisaties uit Europa. De afwijking tussen de opgegeven afstand die je met een volle accu kunt rijden en de werkelijke afstand is wel heel erg groot: gemiddeld veertig procent minder dan beloofd.
De testers reden een afstand van 124 kilometer over snelwegen, straten en binnenwegen. Halverwege stopten de auto's om van chauffeur te wisselen, maar ook wisselden de auto's van plek in het rijtje. Op die manier werden de rijstijlen en de invloed van de luchtweerstand zoveel mogelijk gelijkgetrokken. Behalve bestuurders hadden alle auto's ook drie passagiers aan boord: een volwassene op de voorstoel en twee kinderen op de achterbank.
De geteste auto's waren een Renault Zoe, een Nissan Leaf en de Opel Ampera-E. Allemaal kwamen ze maar tot zestig procent van de beloofde afstand. De Nissan Leaf kwam 144 in plaats van 250 kilometer ver. De Renault Zoe haalde maar 232 in plaats van 400 kilometer. De Opel Ampera-e komt tot 304 terwijl er 520 kilometer beloofd is.
Nu is deze test ook weer een berekening. Het zou nog beter geweest zijn als de consumentenorganisaties echt doorgereden waren totdat de accu's ermee stopten.