Als een gewone Range Rover te klein is: SVAutobiography

Vandaag begint de LA Motor Show en om de shine maximaal te pakken heeft Land Rover alvast een onthulling gedaan. De Range Rover SVAutobiography is nog wat luxer dan een gewone Autobiography, want hij komt bij Special Vehicle Operations vandaan.

Vroeger waren Range Rovers niet de ideale auto's om in gechauffeurd te worden. Ze waren hoog en daardoor voelde het achterin nogal alsof je in een boot zat, helemaal niet fijn om de dode boom te lezen of op de laptop te werken. De moderne wegliggingen hebben het gewiebel weggehaald en sindsdien worden er ook versies van de Range verkocht met uitgebreide achterkamers.

De op de gefacelifte Range Rover gebaseerde SVAutobiography is een van die modellen die gericht is op de achterbankbewoner. Daarmee doelen de Britten niet op de kinderen, maar op de eigenaar van de wagen. Er is 120 centimeter beenruimte voor de twee 'zetels' die achterin staan. De rugleuningen daarvan kunnen tot veertig procent achterover geklapt worden en met de verwarmde onderbeensteunen wordt de achterstel een soort massagetafel. Dat laatste mag je ook letterlijk nemen, want met een druk op de knop geven de fauteuils een hot stone massage.

Terwijl je gemasseerd ligt te worden, kun je de auto gewoon blijven bedienen. In de middenconsole tussen de twee stoelen zitten allerlei afstelmogelijkheden voor de omgeving en geluid die je zelf kunt aanpassen. James kan zich in de tussentijd volledig richten op de weg. Er zit ook een kleine ijskast tussen de passagiers in waar twee flessen wijn in passen, helaas moet je de glazen wel zelf inschenken.

Voorin ligt naar keus een 5,0 liter V8, een 4,4 liter V8 of, als je echt milieubewust op weg wilt, een 2,0 liter viercilinder met plug-in hybride accupakket. Die laatste is dankzij de elektrische hulp en turbo's alsnog goed voor 403 pk.

Het is duidelijk dat Jaguar Land Rover met deze auto de concurrentie de pas af wil snijden. Rolls-Royce komt binnenkort met zijn eigen Über-SUV, de project Cullinan, op de markt en Bentley rijdt al rond met de Bentayga. De Britse personenvrachtwagenoorlog kan beginnen.