D66: Amsterdam moet tolweg worden

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen begint vroeg bij D66 in Amsterdam. De partij wil een tolsysteem invoeren in Amsterdam om automobilisten te stimuleren om op andere tijden te gaan rijden. Lees: blijf weg uit 020.

Voor de automobilist is Amsterdam een groot drama. De snelwegen staan er altijd vast en over de grachten en binnenwegen hoeven we het niet eens te hebben. Als je eindelijk bent waar je wilt zijn dan blijkt dat je er helemaal niet kunt parkeren. Voor dat laatste probleem heeft D66 nog geen antwoord bedacht, maar de politici hebben wel bedacht dat je met belasting het gedrag van mensen kunt sturen. In dit geval gaat het om tol.

In plaats van steeds nieuwe wegen bouwen voor steeds meer files zou het beter zijn om het patroon van de automobilist te wijzigen. Wie Amsterdam in de spits wil bereiken moet daar extra voor betalen volgens de bedenker van het plan, Bart Vink.

De rekening voor de tol moet echter niet bij de bestuurder van de auto terechtkomen, maar Vink wil dat de werkgever betaalt. "Als een bedrijf ervoor kiest werknemers tijdens de spits naar Amsterdam te sturen, kan er een extra bedrag worden doorbelast," aldus het D66-raadslid.

Op zich klinkt dat als een redelijk idee, maar vervolgens ontspoort het plan compleet. Vink denkt dat het een goed idee is om camera's op te hangen en zo te registreren wie de stad in- en uitrijdt. Ja, ho eens even, hang lekker nog meer camera's op. D66 was toch een voorvechter van privacy

Vink wijst erop dat Oslo, Stockholm en Londen ook een wegbeprijzingssysteem gebruiken/tol heffen tijdens sommige uren van de dag. Daarom moet dat ook naar Nederland geïmporteerd worden: "Er is geen regio geschikter voor deze pilot dan Amsterdam." Daar zijn we het helemaal mee eens, maar niemand gaat vrijwillig naar 020.