VVD wil in telefoon Appende verkeershufters kijken

Het bellen en appen achter het stuur moet afgelopen zijn. Als het aan de Tweede Kamer ligt volgen er snel maatregelen van mobieltjes checken door de politie tot automatisch uitschakelen van telefoons door telecombedrijven.

De chaotische taferelen op de weg, met ongelukken en dodelijke crashes lijkt eindelijk te zijn doorgedrongen in de ivoren toren van de Tweede Kamer. Er moet wat gebeuren want de pakkans voor overtreders is minimaal (tenzij je de lul bent) en het aantal ongelukken blijft maar stijgen. Auto's zitten vol met veiligheidssystemen en de bestuurders weten het alsnog voor elkaar te krijgen om continu tegen elkaar aan te rijden op de snelweg.

Volgens de VVD'er Remco Dijkstra moet de politie na een aanrijding altijd meteen de smartphone van de bestuurder checken op het gebruik van Whatsapp. Dat gebeurt nu nog te weinig, waardoor die informatie ontbreekt bij de vervolging van een brokkenpiloot. We zien wat haken en ogen aan die oplossing. Ten eerste zal een telefoon doorgaans beschermd zijn door een pincode (die hoef je niet aan de agent bekend te maken en je hoeft hem ook geen toegang tot je telefoon te geven), ten tweede garandeert het bewijs van geenszins dat de verdachte veroordeeld wordt. Het bewijs daarvoor werd vorige week geleverd toen de rechter bepaalde dat het niet vaststond dat een bestuurder die een fietsster doodreed vlak daarvoor aan het Whatsappen was.

CDA-kamerlid Maurits von Martels denkt juist dat er een taak ligt voor de telecommaatschappijen. Zij zouden ervoor moeten zorgen dat smartphones niet werken tijdens het rijden. Daarnaast zouden automobilisten gewaarschuwd moeten worden voor de gevaren. Die campagne, tja, daar kan je van alles van vinden. Er zullen weinig mensen nog niet op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren, het probleem is echter dat iedereen zich onoverwinnelijk voelt in zijn auto. De methode dat de telecommaatschappijen het gebruik van Whatsapp en dergelijke onmogelijk maken tijdens het rijden klinkt als een handige oplossing, maar in praktijk werkt het voor geen meter. Ook de passagiers kunnen tijdens het rijden in een auto, bus, trein of metro niet meer Whatsappen.

Volgens Matthijs Sienot van D66 moet die campagne prioriteit krijgen. " Kijk naar de BOB-campagnes, het is nu sociaal onacceptabel om auto te rijden als je hebt gedronken. Dat moet ook de norm worden met appen, dat doe je gewoon niet [tijdens het rijden]."

Volgens kamerlid Stieneke van der Graaf van CU zijn deskundigen het eens dat de stijging van het aantal aanrijdingen te makenheeft met het gebruik van mobieltjes. Daarom moet het oplossen van het probleem topprioriteit krijgen.