Snelheidsduivel (252 km/u) gaat vrijuit dankzij advocaat

Only in America Belgium. Een motorrijder die met 252 kilometer per uur werd geflitst is vrijgesproken door een Belgische politierechter. De advocaat van de man bedacht een slimme manier om onder de torenhoge straf uit te komen: wegblijven.

Op 8 november 2015 werd een Belg bij Pommeroeul (ergens in Wallonië) geflitst toen hij 252 reed op zijn Kawasaki. Op zich een hele prestatie om op een Belgische weg zo hard te (durven) rijden, maar de man kreeg geen huldiging. Het werd een dagvaarding om bij de rechter te komen om een flinke oorwassing te krijgen.

Zoals dat hoort als je bij een rechter komt haalde de man er een advocaat bij. Die investering bleek een gouden greep, de advocaat was namelijk een slimmerik. Hij bedacht dat het wel zou lonen om niet op te komen dagen bij rechtszaak. De man zou dan wel bij verstek verordeeld worden, maar dat hinderde niet, want er was een betere truc in voorbereiding. Door op het laatste moment alsnog in beroep te gaan tegen de veroordeling zou de volgende behandeling van de zaak namelijk meer dan een jaar na het feit plaatsvinden.

De Belgische wetgever heeft echter bepaald dat een snelheidsovertreding na een jaar al verjaart. Waarschijnlijk om er zo voor te zorgen dat de politie voort zoumaken met het afhandelen van de boetes, maar met slimme advocaten was geen rekening gehouden. Bij de behandeling van het beroep keek de rechter alleen maar naar de kalender en constateerde dat de datum van die dag en het flitsmoment meer dan 365 dagen uit elkaar lagen. Met andere woorden, het feit was verjaard: vrijspraak.

De rechters van België zijn nu boos. Niet op de advocaten die dit soort trucjes verzinnen, daar zijn ze immers voor. De woede van de magistraten richt zich tot de wetgever die de verjaringstermijn te kort heeft gemaakt. "Te snel rijden, spookrijden en door de rode lichten rijden verjaren momenteel na één jaar. Dat is niets." aldus politierechter Peter D'hondt tegen Belgische krant Het Laatste Nieuws.

We zouden ook de rechters kunnen aankijken: als ze weten dat de verjaringstermijn zo kort is, waarom zorgen ze er dan niet voor dat ze de verkeersovertredingen sneller afhandelen?  Als het hoger beroep binnen een jaar was behandeld was er niets aan de hand geweest. Tot die tijd luidt het advies: blijf weg bij de Belgische rechter.