Europa gaat btw-sjoemel autobranche aanpakken

In de autohandel wordt er nog te veel gefraudeerd met btw en de Europese Unie is het helemaal zat. EU-commissaris Pierre Moscovici wil nieuwe regels invoeren om het gesjoemel tegen te gaan.

Voor nieuwe auto’s is het hele verkoopbedrag belastbaar, terwijl voor occasions alleen over de verkoopwinst btw wordt geheven. Handige Harry's strijken een extra zakcentje op door ook nieuwere auto’s als gebruikt te verkopen. Daarnaast gebeurt het frauderen ook online en bij verkopen van de ene naar de andere lidstaat.

De fraude is Europa een doorn in het oog. Niet alleen omdat ze criminaliteit tegen willen gaan, maar vooral omdat in de EU naar schatting jaarlijks 50 miljard euro aan btw-inkomsten verloren gaat. Geld waar je ook een nieuwe parlementsgebouw van had kunnen bouwen. 

En dus komen er volgens traditioneel Europees gebruik meer regels. Moscovici wil Europese fraudedeskundigen bij de Europese fraudedienst OLAF, Europol en het nieuwe Europese Openbaar Ministerie toegang verlenen tot de gegevens van alle Europese RDW's. Ook moeten de douanediensten en belastingautoriteiten van de lidstaten beter met elkaar gaan samenwerken. Oftewel nog meer diensten die bij de gegevens van je auto kunnen in een poging meer belastinggeld binnen te harken. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e52cf698d038', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });