Fastned is woedend over stekkervergunning Shell

Laadstationbouwer Fastned heeft een zware tegenslag gelden doordat de Staat Shell een vergunning heeft gegeven om laadpalen toe te voegen aan zijn tankstations. De start-up sleept de Staat daarom voor de rechter.
@media (max-width: 679px){#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccaf3ca6d6 img{#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccaf3ca6d6 img{#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccaf3ca6d6 img{#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dccaf3ca6d6 img{#fig-65dccaf3ca6d6 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

De strategie van Fastned is een simpele: bouw een groot netwerk van laadstations op voordat de elektrische auto's gemeengoed zijn. Tegen de tijd dat de stroomauto's overal te vinden zijn zal iedereen 'gedwongen' zijn om de accu's onderweg op te laden bij Fastned. Ze hebben vergunningen gekregen voor 200 plaatsen in Nederland en zijn intussen  al met 61 stations in de weer. 

Dat daar nu nog niemand staat te laden hindert niet: investeerders zien de strategie van het bedrijf toch wel zitten. Maar er blijkt een nieuwe kaper op de kust: lobbyreus Shell. De verkopers van de duivelse brandstoffen die nu nog vrijwel alle auto's aandrijven wil ook stopcontacten bij zijn geelrode schelpstations neerzetten. Rijkswaterstaat heeft de olieboer daar ook een vergunning voor gegeven en dat is tegen het zere been van Fastned. Zij menen dat zij de enige zijn die op de concessieplaatsen stroom mogen verkopen. In een verklaring bij de NOS zegt directeur Michiel Langezaal: "Wij mogen als stroomleverancier ook niet zomaar benzine verkopen."

Op zich heeft hij daar een punt, maar het is de vraag of de rechter daarin meegaat. De verkoop van brandstoffen is zwaar gereguleerd omdat het een gevaarlijk goedje is, stroom is echter niet bijzonder gevaarlijk. De stelling van de Fastned-directeur mist echter ook een valide punt: Langezaal wil namelijk helemaal geen benzine verkopen.

Een eerdere zaak tegen Rijkswaterstaat die Fastned won is minder goed vergelijkbaar. De Staat had de stopcontactbouwers geen toestemming gegeven om ook een winkeltje te bouwen bij zijn laadstations. Dat is vreemd, want je moet al gauw een halfuur wachten voordat de elektrische auto weer een beetje bereik heeft. De klanten moesten in de tussentijd in het gebouw van het ouderwetse tankstation wachten. De rechter gaf Fastned gelijk wat betreft het bouwen van eigen winkels (en dat was goed nieuws, want aan Snickers, koffie en Spa Rood kun je meer geld verdienen dan aan brandstoffen en stroom. Shell doet dat ook grootschalig en geeft Fastned nu een koekje van eigen deeg: als jullie winkels bij de laadstations mogen zetten, dan zetten wij laadstations bij onze winkels.