Lamborghini wil productie in twee jaar verdubbelen

De langverwachte komst van de Urus SUV van Lamborghini moet wonderen gaan doen voor de productie en de afzet van de Italiaanse sportwagenfabriek. De opbrengst kan de komst van een echte 2+2 GT bespoedigen en dat is goed nieuws.

Als de Lamborghini Urus vanavond eindelijk echt onthuld is en de productie gestart, dan gaat Lamborghini gouden tijden tegemoet. Dat verwacht CEO Stefano Domenicali in ieder geval. "De Urus gaat Lamborghini relevant maken voor mensen die nooit aan een Lamborghini hadden gedacht," aldus Domenicali in gesprek met Automotive News Europe. Het vervolg van zijn antwoord is echter hoopgevender voor de echte autoliefhebbers: "We onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een 2+2 GT die een aanvulling qua ruimte en comfort kan zijn op ons huidige sportwagengamma."

Op de vraag of hij niet bang is dat huidige Lamborghinikopers hun Huracan of Aventador zullen inruilen voor een Urus antwoord hij ontkennend. "Aangezien Lamborghini-eigenaars doorgaans vier tot zes auto's, waaronder op zijn minst een SUV, hebben, zien we ze eerder die SUV inruilen voor een Urus."

De 2+2 GT moet ergens tussen 2025 en 2027 op de markt komen en aangezien Lamborghini nu 48 maanden doet over het ontwikkelen van een auto, zijn ze er nog niet mee begonnen. De CEO zegt verder dat hij de ontwikkelingstijd met twaalf maanden wil verkorten, dus de Urus heeft nog voldoende tijd om een flinke omzet te genereren. De beide nieuwe modellen moeten de productie van Lamborghini op den duur naar boven de 10.000 exemplaren per jaar gaan brengen. Eerst wil het bedrijf in 2019 nog de grens van 7.000 stuks gaan doorbreken, dat is al een verdubbeling ten opzichte van de huidige oplage.

De Urus wordt verder de eerste Lambo die in 2020 in een hybride-variant leverbaar gaat worden. Als de techniek goed genoeg wordt kan de elektrificering uiteindelijk ook naar de rasechte sportwagens uit Sant'Agatha Bolgnese komen: de volgende Aventador krijgt een ongeblazen V12. Er komt echter in plaats van een turbo een plug-in hybridesysteem aan de auto te hangen. Een volledig elektrische Lamborghini laat voorlopig nog even op zich wachten.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2e948ad1967', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });