Lamborghini gebruikt de titel Super Sports Utility Vehicle voor de eerste SUV die het Italiaanse bedrijf presenteert, een term die Victor Muller in 2006 al gebruikte voor het D8 Peking to Paris-concept dat er nooit als productieversie kwam, maar dat terzijde.
Super zijn de cijfers van de Urus zeker: acht cilinders met een twinturbo die 650 pk en 850 Nm produceren. Via het vierwielaandrijvingssysteem waar Lamborghini om bekend staat (en dat in een SUV uiteraard niet kan missen) worden die getallen naar de wielen getransporteerd. Onderweg regelt torque vectoring dat het juiste wiel genoeg aandrijving krijgt, zodat er niet teveel wielspin optreedt als de grip wegvalt. De beloofde topsnelheid bedraagt 305 kilometer per uur en de stoplichtsprints zijn in 3,6 seconden afgelopen. Trap je door naar 200 km/u dan ben je vanaf stilstand 12,8 seconden kwijt. Een achttraps automatische versnellingsbak regelt dat altijd de goede versnelling klaarstaat en vierwielbesturing zorgt ervoor dat de auto wendbaar is.
De aandrijving heeft met een verhouding 40/60 een voorkeur om de achterwielen aan te sturen maar kan in extreme gevallen tot 70% naar de voorwielen gaan, of tot 87% naar de achterwielen. Met een gewicht van iets minder dan 2.200 kilogram is de auto flink zwaar, maar niet belachelijk zwaar.
In aanvulling op zijn uitspraken die vanmiddag de komst van een 2+2 GT leken te bevestigen zegt Stefano Domenicali, Lamborghini's CEO: "The Urus fits perfectly within the Lamborghini family as a high performance car. It is the culmination of intensive development and passionate skill to create a new breed of bull: a Super SUV that transcends the boundaries of expectations and opens the door to new possibilities, for both our brand and our customers."
De kilogram per pk-verhouding van de auto is 3,38 wat volgens de Italianen beste power-to-weight-ratio voor een SUV is. We hebben het niet helemaal nagemeten, maar het klinkt inderdaad als een prima verhouding. Nu we het toch over verhoudingen hebben: de motor produceert 167,7 pk per liter motorinhoud. Ook dat doen niet veel SUV's de Urus na.
Zoals het inmiddels traditioneel is bij Lambo is de naam Urus afgeleid van een stier. In dit geval is het de wilde stier die door vijfhonderd jaar veehouderij is geëvolueerd tot de huidige Spaanse vechtstieren.
Het uiterlijk is -we durven het bijna niet te zeggen- best geslaagd te noemen. Lamborghini ziet zelf iets van de Miura in het front, dat is een vergelijking die maar moeilijk te geloven is. Zeker gezien het feit dat de Miura ongeveer onder de Urus door zou kunnen rijden. Desondanks is deze auto ontegenzeglijk een Lamborghini en niet een opnieuw verpakte auto uit de rekken van de Volkswagen Groep.