Leasebedrijf beschuldigd: 'Illegaal gehossel bij Van Mossel'

Er is een groot moddergevecht gaande in autodealerland. Een anonieme mailer beschuldigt het op twee na grootste dealer- en leasebedrijf van Nederland van allerlei malversaties. De directie van het bedrijf ontkent alles categorisch. Pak er popcorn bij.

Banken, accountants en de Belastingdienst kregen gistermorgen een mail van een anonieme verzender. De bijlages van het bericht zouden bewijs zijn van allerlei frauduleuze handelingen van de Van Mossel Groep. Het zeventig jaar oude bedrijf, dat inmiddels het qua omvang derde dealerbedrijf van Nederland is, nam juist gisteren nog leasemaatschappij Lease Performance over.

De Rabobank, Belfius, BNP Paribas en NIBC financieren de zaken van Van Mossel en ontvingen daarom de brandbrief. Directeur Eric Berkhof vermoedt dat die afkomstig is van een rancuneuze ex-werknemer. Het epistel rept van een schaduwboekhouding om de accountant om de tuin te leiden. Verder zouden auto's die gewoon in de showrooms staan als uitgeleaset in de boeken verdwijnen om zo de liquiditeit van de groep op te kunnen krikken. In de werkplaatsen worden rekeningen geschreven voor niet verrichte werkzaamheden en ook zouden er facturen van auto's op de verkeerde datum worden geboekt.

De klokkenluider of boze ex-werknemer zegt dat hij (M/V) de mails verstuurde vanwege het gezamenlijke belang dat alle ontvangers hebben bij de groep. De directie van Van Mossel (dat gedeeld in handen is tussen directeur Berkhof en keukenverkoper Ben Mandemakers) ontkent echter alles en doet het af als een storm in een glas water. Ja, soms wordt er wel eens creatief een auto even op naam van een werknemer van Van Mossel gezet, maar dat is omdat de definitieve leaserijder nog niet bekend is. "De aantijgingen van de anonieme verzender kunnen stuk voor stuk eenvoudig worden ontkracht. [...] Ik heb niets maar dan ook niets te verbergen," aldus Berkhof in een schriftelijke reactie.

Hij gaat verder met de mededeling dat hij inmiddels forensisch IT-bedrijf Fox-IT heeft ingeschakeld om te achterhalen wie de verzender is. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Van Mossel laat vandaag via een persbericht weten dat de dader is gevonden. Het betreft een medewerker van het bedrijf die de beschuldigingen verzon. Hij heeft inmiddels erkend dat hij alles zelf verzon en zelfs de bewijzen voor zijn beschuldigingen zelf heeft gemaakt.