Eindelijk. Zweed wint stoplichtstrijd in Amerika

Amerika is dan wel the land of the free, maar dat geldt alleen als je doet wat je opgedragen wordt. Zeg je zo maar iets over stoplichten tegen de overheid, dan krijg je een boete. Iedereen weet dat je een vergunning nodig hebt om iets te mogen zeggen.

Hoe zat het ook alweer? Zweedse Amerikaan Mats Järlström was ooit cameratechnicus bij de Zweedse luchtmacht, maar woont inmiddels in de Verenigde Staten. Toen zijn vrouw een bekeuring kreeg wegens door rood rijden, rekende het paar die gewoon af, maar Mats stuurde wel een briefje. Daarin vroeg hij of het mogelijk was om aan de autoriteiten uit te leggen dat zij de apparatuur verkeerd hadden afgesteld. In plaats van een dankzegging en een uitnodiging kreeg Mats echter nog een bekeuring. 

Ditmaal moest hij $500 overmaken. De reden: hij had geen vergunning om ingenieur/engineer te zijn in de staat Oregon. Stel je voor dat mensen zo maar uit zichzelf berekeningen gaan uitvoeren en met wetenschappelijk bewijs komen dat de stoplichten niet kloppen. Dat moet je niet willen uiteraard.

Järlström maakte bezwaar tegen de boete en kreeg uiteindelijk zijn zin. De aanklagers gaven toe dat ze fout zaten: "We have admitted to violating Mr. Järlström’s rights." Het is in ieder geval niet in het belang van de staat om door te procederen tegen de Zweed. Voor Orego is daarmee de kous af, maar bij Järlström hebben ze nog steeds de verkeerde snaar geraakt en hij pakt door. Hij wil nu ook dat het hele vergunningensysteem van tafel gaat.

Heel spannend allemaal, maar wij vragen ons vooral af of de stoplichten nog aangepast gaan worden. Het systeem uit de jaren vijftig is immers nog steeds te ouderwets voor het huidige verkeer.