McLaren Senna, circuitwagen voor de straat

Ziehier de lichtste McLaren sinds de F1. Met 1.198 kilogram en 800 pk is de McLaren Senna een wagen die zijn naam eer aan doet: er zijn geen compromissen gesloten, zoals Ayrton Senna ook niet zou doen. Helaas is dat ook te zien aan het uiterlijk.

Het verhaal van de compromissen die Senna niet maakte zorgt enerzijds voor een zeer bijzondere sportauto, maar echt mooi wordt het geheel dan niet. De gaten in de koplampen van de huidige top-McLarens wennen nog steeds niet, ze doen eerder denken aan de oogkassen van een schedel. De ontwerpers excuseren zich ook niet voor het uiterlijk: form follows function.

Het zijn echter de prestaties die tellen. Die heeft de Senna gelukkig bij zich, anders zou het ook een onbeholpen eerbetoon zijn aan de grootste ooit.De 4,0 liter V8 heeft een dubbele turbo aan boord en is goed voor 800 pk. Dankzij het lage gewicht van net geen 1.200 kilogram komt de power-to-weight-ratio op 668 pk per 1.000 kilogram. En nee, deze nieuwe super-McLaren heeft geen hybride technlogie aan boord, dat zou de auto alleen maar zwaarder maken.

De Senna is een uitvloeisel van de de nieuwe Ultimate Series van McLaren, waarin het bedrijf afscheid neemt van zijn normale uitgangspunt dat hun auto's ook in het dagelijks gebruik mee kunnen. Deze wagen heeft afscheid genomen van alle vorm van luxe. De bestuurder is zo direct mogelijk gekoppeld aan de auto. Het chassis is een doorontwikkeling van het exemplaar dat je vindt in de 720S en heeft de sterkste monocoque  die de Britten ooit in een straatauto inbouwden. Naast het chassis zijn ook alle panelen van de auto van koolstofvezel gemaakt, waardoor het lage gewicht van het geheel bereikt kon worden.

Het design houdt rekening met de koeling van de motor, waardoor er overal gaten in zitten. Achterop zit een dubbele diffuser die ervoor zorgt dat de wagen op de weg geplakt blijft zitten. Ver daarboven torent een dubbele achterspoiler die op zijn hoogste punt ruim 1,2 meter boven de weg uit torent. De vleugel wordt hydraulisch aangestuurd en zet zit continu in de juiste stand om zoveel mogelijk downforce en zo min mogelijk drag te genereren. Het hele apparaat is is 6.500 vierkante centimeter groot en kan als er heel hard wordt geremd dienen als air brake.

Binnenin heeft McLarenalles weggelaten wat niet nodig is. Het stuur is wel bekleed met alcantara, maar dat is dan ook lekker stevig om beet te houden. Er is ook een infotainmentscherm en er zit leder om de stoelen heen. Daarentegen zitten er geen knoppen op het stuur zodat de bestuurder zich volledig kan richten op het bedienen van de auto.

De McLaren Senna wordt gebouwd in een oplage van 500 stuks die uiteraard allemaal al lang en breed verkocht zijn. In het Verenigd Koninkrijk kost de supercar £750.000 inclusief belastingen.