BMW wil second opinion na sjoemelbeschuldiging

Vorige week beschuldigde Deutsche Umwelthilfe ook BMW van sjoemelen met de software van diesels. De Müncheners hadden tot nu toe alle beschuldigingen afgewezen omdat ze naar eigen zeggen zonder 'defeat devices' door de tests komen.

Het was nogal een bombshell dat Deutsche Umwelthilfe (DUH) vorige week beweerde sjoemelsoftware te hebben ontdekt in de motor van de nieuwste generatie 320d. Volgens de Duitse milieubeschermers verschillen de metingen die met die auto gedaan zijn wezenlijk als de wagen op een rollenbank of op de weg staat. 

BMW ontkent nog steeds in alle toonaarden dat ze software gebruiken om tests te manipuleren. Ontwikkelingsdirecteur Klaus Fröhlich van BMW denkt dat DUH de test misschien niet goed heeft uitgevoerd. Volgens hem zou het kunnen dat de auto op de rollerbank te weinig weerstand heeft gekregen. "Volgens ons lijkt het erop dat de DUH met hoge toeren maar met weinig belasting heeft gereden. Je moet het je zo voorstellen dat de motor zoveel herrie maakt, dat je eigenlijk normaal gesproken zou hebben geschakeld." Volgens Fröhlich kloppen de metingen daarom niet: "Door zo atypisch te rijden tegen de randen van het toelaatbare kan je opvallende emissiewaarden construeren die geen verklaringen geven."

Waar DUH BMW beschuldigt van het uitschakelen van de uitlaatgasfilters bij toerentallen boven de 3500 zegt BMW juist dat dat alleen gebeurt om de motor te beschermen. Normaalgesproken rij je volgens de fabrikant niet met zulke hoge toeren in een diesel.

BMW wil graag samen met DUH en een onafhankelijke waarnemer de test nogmaals doen om hun gelijk te bewijzen. De eventuele uitschakeling van de systemen is er volgens de ontwikkelaars in ieder geval niet om de testers om de tuin te leiden.

Ondanks alle beweringen van BMW heeft het openbaar minsterie in München een onderzoek aangekondigd. Als er genoeg verdachte situaties optreden in nieuwe tests dan gaan ze ook achter hun eigen autofabriek aan.