Waar blijft het geld van Fastned?

Snelwegstekkerstation Fastned haalt steeds met het grootste gemak miljoenen op om de uitbreiding te financieren, maar de laatste maanden stokt de aanwas van nieuwe stations. Waar laat het laadbedrijf van de familie Lubbers al die centen dan?

Met de komst van meer elektrische auto's hebben we straks nog meer snellaadstations nodig. Althans, dat is de voorspelling die Fastned al jaren doet. Ze hebben daarbij een grote groep gelovigen die klakkeloos aanneemt wat de onderneming zegt. De volgelingen kopen obligaties en aandelen in het bedrijf dat belooft om maandelijks tien procent omzetgroei te genereren. De onderzoeksjournalisten van Follow the Money zijn (net als de redactie van Autobahn) sceptisch over de claims van Fastned; ze maakten een uitgebreide analyse van de groeicijfers.

In het kort: het klopt allemaal niet echt. De beloofde groei van tien procent per maand kan bijna niet worden bewerkstelligd. Daarvoor zouden er veel meer nieuwe stations uitgerold moeten worden, maar daar heeft Fastned geen geld voor (ondanks de opgehaalde miljoenen). En juist die obligaties zijn de reden dat het geld er zo hard uitvliegt, want er zit een rente van zes procent op. Geen wonder dat schuldbrieven snel uitverkocht raken, want geen bank geeft zoveel rente. 

Dankzij het geleende geld heeft Fastned elk kwartaal een bedrag van drie ton te betalen aan de obligatiehouders. Maar de omzet in een kwartaal is slechts de helft daarvan. De leningen worden dus met leningen betaald: FTM kwalificeert het bedrijf daarom als Ponzi Scheme.

Nu ook Shell zich op de elektrische laadmarkt heeft gestort worden de winkansen voor Fastned nog een stuk kleiner. De fossielsapverkopers hebben eindeloos meer geld dan het bedrijf van de Lubbersen om snelladers bij hun stations neer te zetten. Verder kochten ze onlangs laadpalenboer Newmotion op, waardoor ze ineens 50.000 laadplaatsen in Europa hebben en de technologie om snel uit te breiden. Nu Shell ook een vergunning heeft om hun eigen tankstations uit te rusten met laadpalen kan het bedrijf Fastned onder de voet lopen alsof het mieren zijn.

Daar komt nog bij dat het aantal elektrische auto's niet zo snel groeit als de laatste jaren werd voorzien. De betaalbare auto's zijn nog steeds maar moeilijk te leveren en het afgelopen jaar was maar 1,6% van de nieuwverkochte auto's elektrisch. Waar er een tijdje terug nog was voorspeld dat in 2018 veertigduizend accumobielen verkocht zouden worden, is dat aantal inmiddels bijgesteld naar zestienduizend. Dan wordt het moeilijk voor Fastned om de groei van tien procent per maand te halen.