Poah. Duitse politie krijgt antiterreurpantserwagens

Dertien ton zwaar zijn ze, en ze bewijzen dat alles in Europa helemaal koek en ei is. Toch? Tankbouwer Rheinmetall mag in de deelstaat Saksen twee Survivor R pantsertrucks leveren om de politie te beschermen tegen overenthousiaste andersdenkenden.

In Duitsland hebben ze de laatste jaren al het een en ander te verduren gehad van terroristen die het maar vervelend vinden om in vrijheid te moeten leven. Daarom richtte de politie van Saksen zich tot de bouwer van de Leopard-tanks en Boxer-pantservoertuigen om iets te maken waarin agenten veilig kunnen rondrijden dat nog veiliger is dan wat de Israeli's kunnen leveren.. Rheinmetall baseerde de Survivor R op een standaard MAN chassis, maar bouwde het met hulp van gespecialiseerde voertuigbouwer Achleitner om tot een extreem robuust 4x4 multi-role pantserplatform. Voor in de stad dus. Nee hoor, het gaat lekker daar in Duitsland.

Voorin zit een 330 pk sterke diesel die alle wielen aandrijft. Doordat Rheinmetall een standaardonderstel van MAN gebruikt is de truck kosteneffici├źnt. Al zeggen ze er niet bij wat het beest moet kosten, ook het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saksen vertelt niet wat ze kwijt waren voor de aanschaf. De twee wagen die ze aanschaften komen in ieder geval uit een pakket van vijftien miljoen euro dat de deelstaat aan antiterreurmaatregelen uittrok.

Verder is de pa(n)tserwagen voorzien van een lier die 100 kilonewton weg kan trekken en een passagierscompartiment waar tien inzittenden inpassen. Als de verwachte tegenstand zwaarder is kunnen er extra onderdelen van keihardium worden opgeschroefd en voor de versterkte ruiten kunnen roosters neerklappen om ze te beschermen tegen projectielen. De banden hebben runflat-onderdelen zodat de wagen altijd door kan blijven rijden. Er zitten allerlei niet dodelijke tegenmaatregelen ingebouwd en uiteraard is er een batterij zoeklichten op het dak geschroefd. Power!!