Formule 1-wagens worden volgend jaar twee seconden sneller

De nieuwe vormgeving zorgde er dit jaar voor dat de racewagens van Max Verstappen en consorten een stuk sneller reden, maar volgend jaar gaan er nog twee seconden van de rondetijden af. Althans dat is wat bandenleverancier Pirelli voorspelt.

Na jaren van saaie optochten hoopt iedereen op spannendere Formule 1-races. De maatregelen die voor dit jaar waren getroffen bleken niet het gewenste effect te hebben. Het enige dat wel gebeurde, was dat de coureurs vermoeider waren na de race. Volgend jaar wordt er weer wat met de regels gespeeld en dat zorgt ervoor dat de wagens weer twee seconden per rondje gaan winnen.

De technische vooruitgang gaat ervoor zorgen dat de auto's begin volgend seizoen één tot anderhalve seconde sneller zijn, maar gedurende het jaar komt daar nog wel een halve seconde bij. Pirelli zou met nog wat zachtere banden voor nog snellere rondjes kunnen zorgen, maar: "we [Pirelli, red] have to remember that there is an additional weight with the Halo, and that will cost about three to four tenths of a second, because of the weight plus aero implications." Aan het woord is Mario Isola, de Formule 1-racemanager van de Italiaanse bandenfabrikant. Pirelli heeft voor volgend jaar een hele rits aan compounds ontwikkeld die over het algemeen juist harder zijn dan de rubbermengsels die nu gebruikt worden. 

Overigens blijken de teams nogal veel moeite te hebben met het inbouwen van de Halo in de auto's. Eerder werd al bekend dat Williams het maar lastig vindt om de teenslipper aan het chassis vast te maken. Force India blijkt een systeem dat veertien kilo weegt nodig te hebben om het verfoeide ding op de auto te kunnen zetten. Het maximumgewicht van de auto's is voor volgend jaar met zes kilogram verhoogd, wat ook weer zijn weerslag zal hebben op de bandenslijtage. 

Het allerbelangrijkste is dat er volgend jaar toch in ieder geval meer wordt ingehaald dan dit seizoen. Want een race met maar één geslaagde inhaal willen we niet meer zien.