FIA: Assen kan Formule 1 organiseren

In de slag om de Grote Prijs van Nederland heeft Assen nu een slag gewonnen van Zandvoort. Volgens de internationale autosportfederatie is het circuit in Assen in principe al geschikt voor de Formule 1. 

Vorige maand was het prins Bernhard die met zijn circuitpark Zandvoort een slagje won door een positief stempel op de haalbaarheidsstudie te krijgen. In de tussentijd reageerde Assen echter lauw, ongetwijfeld omdat ze wisten wat voor nieuws zij in de binnenzak hadden zitten. De FIA heeft inmiddels aan de bazen van het MotoGP-circuit laten weten dat uit simulaties geen onoverkomelijke bezwaren naar voren zijn gekomen. 

Directeur Arjan Bos van de baan in de Drentse hoofdstad zegt erover tegen RTL Nieuws: "We zijn er nog niet, maar de eerste berichten zijn zeker hoopvol. Ik zie de rest van het proces tegemoet met spanning, maar ook met vertrouwen. Het zou werkelijk fantastisch zijn als wij de Formule 1 terug kunnen halen naar Nederland."

De FIA komt begin volgend jaar weer naar Nederland om ter plekke verder te onderzoeken wat er gedaan moet worden om de baan helemaal klaar te maken voor het racespektakel met Max Verstappen als publiekstrekker. Naast het feit dat de baan in Assen nu al geschikter is dan de traditionele locatie langs de kust is er nog een reden om voor Assen te kiezen: het ligt langs de snelweg, waardoor het in ieder geval (een beetje) beter te bereiken is dan Zandvoort. Het blijft een keuzen tussen pandemonium en superdrama, maar wat wil je als je een provincieplaatsje ineens met 100.000 mensen overspoelt? Verder is het waarschijnlijk het enige Formule 1-circuit ter wereld dat in een plaats ligt met dezelfde naam als auto-onderdelen.