Führerbumper te koop: de Mercedes van Adolf Hitler

Een 7,7 liter acht-in-lijn die 157 pk genereert. Dat is wat er huist onder de immens lange motorkap van de 770K Grosser Offener Tourenwagen die ooit toebehoorde aan de meest gehate man aller tijden; Adolf Hitler. De antieke Benz wordt in januari geveild.

Nee, nee, nee, dit is geen bedevaartsauto voor Nazisympathieën, dit is het ultieme teken van de overwinning van de geallieerden op het kwaad. Dat is in ieder geval wat de Amerikanen ervan maken. Zoals ze in Arabië met hun schoenzool op je foto slaan als ultieme belediging, is het voor Amerikanen een teken van de overwinning als ze je auto triomfantelijk mee naar huis kunnen nemen. Het is dan ook precies wat de militairen van het Amerikaanse leger in 1945 deden.

De auto uit 1939 kwam terecht in de collectie van het Imperial Palace Casino en vond later zijn weg naar verschillende andere privécollecties. Naast het feit dat er een duistere historie aan deze auto kleeft, zou het anders ook een bijzondere auto zijn. Het is één van de vijf Grosser Offener Tourenwagen die er nog over zijn (er waren er ooit 88 (WTF?! 88? Dit is ironisch). Met zijn 7,7 liter achtcilinder lijnmotor met compressor (de K in de naam) kon de auto prima doorrijden op de splinternieuwe Autobahnen in Duitsland en ook rustig paraderen door de stad.

Om te voorkomen dat tegenstanders succes hadden met explosieven onder de wagen is de onderkant gepantserd en ook zit er drie centimeter dik glas in de vooruit. Eventueel kon er op de achterkant een pantserplaat omhooggeschoven worden om aanvallen uit die richting te verhinderen. Voor degenen die het toch wat apart vinden dat er een dergelijk sinister voertuig geveild gaat worden (het gebeurde eerder) tien procent van de opbrengst wordt gedoneerd aan een fonds dat educatie over de Holocaust geeft. De veilers hebben niet bekendgemaakt wat de verwachte opbrengst voor de auto is. Een van de zusterwagens van deze 770K werd echter in 1973 op een veiling de duurste auto auto, een titel die tegenwoordig stevig in handen is van klassieke Ferrari's die voor ruim dertig miljoen verkocht werden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f911897c7e44', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });