Rechter legt alweer bom onder toekomst Fastned

Shell mag laadpalen bij benzinestations plaatsen van de rechter. Daarmee haalt Fastned in zijn strijd tegen de oliereus voor de tweede keer bakzeil. Volgens de laadpalenboer is het niet eerlijk dat Shell palen vlak naast die van hen mag zetten.

Twee keer in dezelfde maand bepaalt een rechter dat Shell gewoon laadpunten mag bouwen op de plaatsen waar de oliemaatschappij een benzinestation heeft. Deze keer was Shellstation De Andel langs de A12 bij Gouda inzet van het geding. Fastned stelde dat de verkeersveiligheid in het gedrang zou komen als er palen bij de concurrent zouden komen staan, maar daar gaat de rechter niet in mee. Volgens de rechtbank Amsterdam is de veiligheid van automobilisten helemaal geen belang voor Fastned, waardoor dat argument niet steekhoudend is.

Het tweede punt van Fastned zou best op kunnen gaan, maar ook hier gaat de rechter niet met de redenering van de oprichtersfamiliefamilie Lubbers mee. De vergunning voor Shell is, volgens Fastned, in strijd met het gelijkheidsbeginsel: Shell mag zomaar een stopcontact bouwen in zijn benzinestation, terwijl Fastned geen benzinepomp en zelfs geen winkeltje bij zijn stekkerpalen mag zetten. Of de Nederlandse overheid zijn knuffelproject Shell weer eens de hand boven het hoofd houdt mag u zelf bepalen.

Voor Fastned is de uitspraak een tweede tegenvaller. Het bedrijf ging er altijd vanuit dat de vergunning voor laadpalen exclusief zou zijn per locatie. Daarom rolt het al jaren een netwerk uit, dat nu eigenlijk ineens waardeloos is geworden: Shell kan zonder problemen wat pompen weghalen en er snellaadpalen neerzetten, terwijl het voor Fastned een hels karwei is geweest om vanuit het niets (en zonder klanten) enkele tientallen laadstations te bouwen.

De vraag is nu wat de toekomst voor het bedrijf gaat brengen. Gaan ze stug door met het uitrollen van een netwerk, terwijl het eindeloos veel 'rijkere' Shell over ze heen walst met meer klanten en meer stations, of veranderen ze van strategie door de nieuwe stations meer naar stadscentra te verplaatsen. Een andere keuze kan zijn om zich volledig te richten op de uitrol in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.