De afgelopen maanden heeft de Verkeersonderneming (een samenwerkingsverband van de gemeentes is het Rijnmondgebied en het Ministerie van Infrastructuur) dagelijks duizenden ritten geanalyseerd om inzicht te krijgen in het ontstaan van files. Ze gebruikten daarvoor onder meer de gegevens die de ANWB en Flitsmeister over het weggedrag vastleggen. Ook kregen 1.500 automobilisten een vragenlijst voorgelegd.
De uitkomst van het onderzoek, die is gepubliceerd in de papieren versie van De Telegraaf, is niet geheel verrassend, maar dat maakt het niet minder interessant. Eigenlijk snapt iedereen waarom files ontstaan: onrustig rijgedrag met veel remmende bewegingen. Het probleem is echter dat negentig procent van de ondervraagden zichzelf wel een goede chauffeur vindt. Goed, het kan zo zijn dat de steekproef precies de keurige rijders heeft getroffen, maar logischer is het dat iedereen eens even in de spiegel moet kijken.
Als het probleem ligt in onnodig remmen (en dat is zo) dan kan extra asfalt op de ring Rotterdam daar niks tegen doen. Sterker nog, als er straks nog meer banen zijn, gaan mensen nog meer van plaats wisselen en wordt er nog meer geremd. Gelukkig gaf de meerderheid van de ondervraagden aan dat ze open staan voor advies om hun rijgedrag te verbeteren. Laten we beginnen met een eenvoudige tip: als je het gas loslaat gaat een auto ook langzamer rijden, daar is de rem niet voor nodig. En als we toch bezig zijn: een beetje afstand houden en niet altijd in dat ene gaatje duiken wil de overige weggebruikers ook wel helpen. Veel succes.