Wut? Honda heeft de 2017-motor als backup voor 2018

"Embarrassing", dat was de kwaliteit van de Honda-motor van 2017 volgens Fernando Alonso. Desondanks hebben de Japanners nog geen afscheid genomen van de krachtbron die achterin de McLarens lag: hij is plan B als de nieuwe motor niet werkt bij Toro Rosso.

De twee rijders die volgend jaar in de Toro Rosso's gaan rijden, Pierre Gasly en Brendon Hartley, zullen de woorden Fernando Alonso wellicht nog eens in herinneren nemen. De Japanse motorfabriek heeft voor 2018 een verbeterde motor ontwikkeld die eindelijk weer eens succesvol moet worden. Dankzij de steeds verbeterende resultaten tegen het eind van het afgelopen seizoen denken de ontwikkelaars dat ze de grote problemen inmiddels opgelost hebben. Daardoor durven ze nu door te gaan met het ontwikkelen van de motor voor 2018.

Tegen Motorsport zegt projectleider Yusuke Hasegawa (die soort van ontslagen is) dat het de druk verlicht omdat ze een back-up achter de hand hebben als de nieuwe motor niet werkt: "We modified the engine concept from last year to this year. There's no doubt it was a necessary update for us. We are thinking it was the right direction." Het nadeel was echter dat de motor nog niet op tijd klaar was, waardoor hij niet mee kon in de laatste tests van 2017.

Het nieuwe concept is veilig gekozen: volgens Hasegawa lijkt het erg op de oplossingen die de andere motorbouwers ook gebruiken. Ze hebben daarbij ook veel gebruik gemaakt van externe adviseurs, waardoor er andere inzichten kwamen.

Volgens de geruchten hebben de motorplannen van Honda ook een sterke invloed gehad op Max Verstappens beslissing om bij Red Bull Racing te blijven. Het is voor de teams en voor de fabrikant te hopen dat nieuwe motor een goede basis is om op voort te bouwen en om mooie resultaten te behalen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed152868eebd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });