Parkeren in Monaco? Kost €900.000

Als je vooraan wilt zitten bij de Grand Prix van Monaco, doe je er het beste aan een appartement in het Prinsenstadje/-dorpje aan te schaffen. Maar dan ben je er nog niet: je moet ook je auto nog ergens kunnen parkeren. Daar ben je tonnen aan kwijt.

Prinsdom Monaco, ingeklemd tussen de voet van de Alpen en de Middellandse Zee, het is de favoriete bestemming van iedereen met een boel geld en met een loden voet. Niet alleen is het weer er bijna altijd goed, het belangrijkste punt van aantrekking is toch de volstrekte afwezigheid van belastingen voor personen. Alle Formule 1-coureurs (en Jon Olsson) weten niet hoe gauw ze op de uitnodiging er te komen wonen van Prins Albert II in moeten gaan. Waar je in Nederland 52% van je verdiende salaris mag afgeven bij de staat, is het in Monaco exact nul procent en nul euro. Fantastisch natuurlijk.

Keerzijde van de medaille is dat je in een dwerglandje woont, waar je in een mini-appartementje mag wonen voor een prijs waar ze zelfs in Amsterdam nog stijl van achterovervallen. Maar nog erger wordt het als je niet met de trein naar de supermarkt wilt gaan en je collectie sportwagens voor de deur wilt zetten: laten we kort zijn, dat kan niet. Parkeren doe je in een gat in de berg, en daar hebben ze er in het prinsdom genoeg van. Onlangs kwamen er weer wat mooie parkeerplaatsen op de markt bij de lokale makelaars.

Een plek voor drie Abarth 595's of twee supercars kost je in Park Palace €900.000. Dan zit je ook wel echt centraal in het stadje en kan je bij wijze van spreken vanuit de garage de Grand Prix bekijken. Niet echt natuurlijk, want de garage zit in de berg, onder de grond. Is toch ongeveer €45.000 de vierkante meter.

Voor de Formule 1-liefhebber is de dubbele parkeerplaats in Monte Carlo Star nog beter: hij zit in de Larvotto Tunnel, alias 'de tunnel'. Voor maar €700.000 kan je er twee auto's kwijt. Op het plaatje staat er een Fiat 500 op het plekje en blijft er nog maar weinig ruimte links en rechts over. De verkoper adverteert het dan ook als een ideale plek om je collectie neer te zetten: die hoef je er immers niet dagelijks in een uit te rijden. Deze plek kost met ongeveer €35.000 de meter een stuk minder dan de andere parkeerplaats. Daar staat tegenover dat je tijdens de Formule 1 Grand Prix geen kant op kunt met je auto.