Officieel: Bentley Bentayga met benzine-V8

Het downsizen gaat door. Vanaf nu is de Bentley Bentayga er niet alleen als W12 (of voor boeren, met een diesel), maar ook met een V8. De motor levert 550 pk en is goed voor een topsnelheid van 290 kilometer per uur.

Gefeliciteerd voor degenen die tot nu toe net niet genoeg geld hadden om een nieuwe Bentley Bentayga aan te schaffen: er is een instapmodel bijgekomen. De technici uit Crewe hebben vier cilinders geofferd en het W-model van de motor ingeleverd voor een V, maar het resultaat is nog steeds prima: 550 pk en 770 Nm. De vierlitermotor is een hete V: in het midden van de V zitten twee twin-scroll turbo's gepropt. De 'splinternieuwe' motor kennen we uiteraard al van andere auto's uit de stal van Volkswagen AG.

Gecombineerd met de Bentayga is de motor goed voor een topsnelheid van 290 kilometer per uur en een nul naar honderdsprint in 4,5 seconden. De pk's en Nm's gaan door een achttrapsautomaat van ZF naar alle vier de wielen. Dankzij optioneel meegeleverde keramische remmen staat de SUV ook weer razendsnel stil. Bentley meldt trots dat de gigantische remschijven de grootste zijn die ooit op een Bentley geleverd werden en de voorste exemplaren van 440 mm zijn ook meteen de grootste ter wereld (de Bugatti Chiron moet het doen met 420 mm). Wie kiest voor de standaard metalen remschijven, krijgt in deze Bentayga rode klauwen van Bentley cadeau.

Aan de buitenkant is de V8 te herkennen aan een grille die in het zwart en chroom is uitgevoerd en achteraan zijn de vier 'twin-quad' uitlaatpijpen te zien. Binnenin heeft Bentley een aantal nieuwe keuzemogelijkheden toegevoegd: je kunt meer kleuren hout kiezen voor het stuur en daarnaast levert het merk nu ook cricketbalkleurig leer voor de stoelen. 

De auto debuteert volgende week op de beurs in Detroit voor het publiek.