Parijse parkeercontroleurs zijn knetterstoned

Sinds 1 januari is het parkeren in Parijs geprivatiseerd en uitbesteed aan twee bedrijven. Die nemen het echter zelf niet al te nauw met de regels: de controleurs rijden stoned en rijbewijsloos door de Franse hoofdstad, tot ergernis van politie en publiek.

In een poging om nog meer geld te verdienen aan betaald parkeren en er minder werk aan te hebben, heeft autohaatster Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, de handhaving uitbesteed aan twee bedrijven. De werknemers ervan rijden scannend rond en printen bonnetjes voor foutparkeerders en niet-betalers.

Eén van de twee bedrijven die met een privéleger van bonnenschrijvers rondrijden is in de eerste twaalf dagen van de privatisering al twee keer in opspraak geraakt. Streeteo, zoals de onderneming heet, moet maar eens wat beter kijken wat voor tuig ze uit de banlieue trekken om de regels te handhaven. 

De Franse politie was eigenlijk al geen voorstander van het privatiseren van de (volstrekt nutteloze) overheidstaak en had besloten om een oogje in het zeil te houden. Zo controleerden ze eergisteren een bestuurder van een van de scanwagens omdat hij geen gordel droeg. Het opgeschoten standje van 23 in de auto begon meteen te tieren tegen zijn 'collega's', maar had geen rijbewijs, verzekeringspapieren en andere bescheiden bij zich. Daarop besloten de agenten om de man ook maar even een drugstest af te nemen. Je raadt het al: hij was onder de invloed van cannabis.

De politie vatte het gebeuren in een korte verklaring als volgt toe: "ce type de comportement pose la question du transfert de compétences du public au privé". Kortgezegd: dit soort gedrag laat je toch vraagtekens zetten bij de overdracht van publieke taken aan het bedrijfsleven. Hoewel: de Franse politie is ook niet van onbesproken gedrag.

Je zou zeggen dat het bedrijf meteen al zijn werknemers zou checken nadat het zo in zijn hemd gezet is. Niets is echter minder waar: gisteren was het meteen weer raak. De politie heeft Streeteo op het oog en controleerde een andere bestuurder van een Renault Zoe met de scanapparatuur erop. Deze had ook een joint op, maar erger nog: hij had helemaal geen rijbewijs. 

Het is nu de vraag wat de gemeente Parijs gaat doen aan de controles. De bevolking zal het niet lang accepteren dat ze de les wordt gelezen door drugsgebruikende wetsovertreders. Voor je het weet staat heel Parijs weer te staken om de politie terug te krijgen.

Foto: een willekeurige mevrouw parkeert in Parijs haar auto en hoopt geen stonede controleur te treffen.