OFFICIEEL. Mercedes G-Klasse is nieuw en hetzelfde

Hij lekte onlangs al uit, maar eindelijk is de nieuwe G-Klasse nu officieel. Veel breder en iets langer, gelikter, strakker en ruimtelijker, maar bovenal hetzelfde. Het is knap dat de ontwerpers de verleiding tot verandering hebben weerstaan.

Het belangrijkste doel van het vernieuwen van de G-Klasse was om de auto naar de 21e eeuw te brengen. Het gevaarte voldeed zo langzamerhand aan geen enkele eis meer, behalve dat hij er ontzettend gaaf uitzag. De verrassing dat de ontwerpers echt helemaal niets aan het design veranderden was er inmiddels al af, toch is meer beeld altijd beter. 

De compleet nieuwe G-Wagon is nog steeds gebaseerd op een ladderchassis, maar heeft een volstrekt nieuwe ophanging gekregen. Voor zijn de wielen onafhankelijk aan dubbele wishbones bevestigd en achter zit wederom een starre as. Om de auto zoveel mogelijk afstand tot de grond te geven zitten de bevestigingspunten allemaal hoger tegen de ladder aan. Het zijn millimeters geworden, maar het geheel geeft 6 mm meer speelruimte. 

Daardoor heeft de wagen de mogelijkheid om tegen stijgingspercentages van 100% op te kijken. Hij kan in alle richtingen schuiner gereden worden en kan door zeventig centimeter water, wat tien centimeter meer is dan voorheen.

Aan de buitenkant zitten de deurscharnieren nog steeds in het zicht en de deurklinken zijn wederom opvallende uitsteeksels. De stootstrips zijn weer aanwezig en het lijkt nog steeds alsof de motorkap los op de auto is gelegd. Daarentegen zijn alle panelen een stuk dichter op elkaar aangesloten en hebben de ontwerpers ervoor gezorgd om de indruk te wekken dat de spatborden bij de auto horen.

Een van de grootste prestaties van het ontwerpteam is het lichter maken van de auto. Hoewel hij groter, breder en ruimer is geworden, konden ze toch 170 kilogram van het totale gewicht af krijgen. Daarvoor is er op veel plaatsen gebruik gemaakt van lichtere materialen. Tegelijkertijd is de auto 55 procent stijver geworden.

De marktintroductie van het nieuwe monster volgt in juni. In Duitsland is de vanafprijs dan €107.040,50. Volgens Mercedes blijven ze daarmee dicht in de buurt van de huidige prijs. Voor dat geld krijg je overigens niet de G500 die Dieter Zetsche tijdens de autoshow van Detroit presenteerde. Dat 4,0 liter V8-monster met 422 pk, 610 Nm koppel en een negentrapsautomaat krijgt pas later een prijs.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e31c8d2d03b3', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });