Nijmeegs plein is DE HEL voor automobilisten

Het Keizer Karelplein in Nijmegen blijkt voor veel automobilisten een onneembare vesting. Het plein is een verkeersplein en geen rotonde, wat voor veel mensen nog steeds te moeilijk is om te begrijpen.

Van boven gezien heeft het veel weg van het plein met de Arc de Triomphe in Parijs, maar vanaf de grond ben je gewoon in Nijmegen: het Keizer Karelplein. Wat ook vanaf de grond hetzelfde is als in de Franse hoofdstad: er staat geen enkele belijning op het plein. Dat maakt het voor de gemiddelde automobilist blijkbaar erg moeilijk, want in de periode 2014-2016 gebeurden er maar liefst 83 (geregistreerde) ongelukken. 

Een van de redenen voor de ongevallen is het feit dat het plein rond is, maar geen rotonde is. Het is een verkeersplein: de auto's die er vanaf de zeven straten op komen hebben voorrang. In vrijwel het gehele land zijn de verkeerspleinen inmiddels uitgestorven, maar Nijmegen houdt dapper stand met de vreemde verkeerssituatie.

Dankzij de 83 ongevallen in drie jaar is het Keizer Karelplein de grootste blackspot van Nederland, maar RTL Nieuws vond er in het hele land 1186 van. Het zijn de punten waar meer dan tien ongelukken gebeuren in drie jaar. Op die bijna twaalfhonderd locaties gebeurden in de meetperiode ruim 17.000 (!) ongevallen, waar 2.658 slachtoffers bij vielen. Overigens zijn dat niet allemaal dodelijke slachtoffers: ook de gewonden zijn meegeteld.