Steunkousenmaker claimt recht op Formule 1-logo

Bejaarde Bernie Ecclestone is net een jaar weg, maar nu heeft de Formule 1 het aan de stok met een fabrikant van hulpmiddelen voor ouderen: 3M. Het bedrijf claimt het recht te hebben op het nieuwe logo van de raceklasse.

3M kennen we het best van de Scotch-tape en de Post-it-notitieblokken, maar ze maken nog veel meer dingen. Een voorbeeld daarvan zijn de steunproducten van hun submerk Futuro, en laat daar nou juist de schoen wringen. 3M heeft zich bij Formula One Management gemeld met de mededeling dat zij al geruime tijd gebruik maken van de 'F' in dezelfde vorm als die in het nieuwe logo van de koningsklasse van het autoracen voorkomt. 

Nieuwe eigenaar Liberty Media vond het na drieëntwintig jaar wel eens tijd worden voor een nieuw logo en presenteerde dat na de GP van Abu Dhabi met veel bombarie. Het werd een heel simpel en bijna retro-futuristisch vormgegeven beeldmerk. Veel bijval kreeg het nieuwe design van ontwerpbureau Wieden+Kennedy in ieder geval niet en nu komt 3M met een claim.

Voor Formule 1 is dit een behoorlijke tegenslag. Ze registreerden het logo pas in november 2017, terwijl 3M hetzelfde plaatje al in februari van het jaar aangaf bij het merkenbureau. Daardoor kan het zijn dat het Europees Merkenbureau het beeldmerk niet zal registreren. Dat maakt het voor de Formule 1 lastig om al aan de slag te gaan met de merchandise voor het nieuwe seizoen dat in maart begint.

De woordvoerder van 3M geeft aan dat ze nog geen contact met de F1-bazen hebben gehad: "3M filed a US trademark application for the Futuro logo on Feb 20 2017. Also, we have not had any discussions about the logo with the other party. We are looking into this matter further." Het is daarom nog niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Laten we hopen dat het oude logo (of beter nog, het nog oudere logo) weer terugkomt.