CODE ROOD. Storm blaast alle trucks omver

De bomcycloon die momenteel over Nederland trekt zorgt ervoor dat op zo'n beetje alle wegen wel een vrachtwagen of trailer op zijn kant ligt. Het KNMI heeft voor zes provincies code rood afgegeven. Alles gaat stuk.

Het westen en midden van Nederland zijn in de ban van de storm die momenteel alles kapotblaast. We zijn op zoek naar een snelweg waar nog geen omgevallen truck te betreuren is, maar het is moeilijk om er een te vinden. Wie nog niet van de weg is gegaan, kan het beter zo snel mogelijk doen: er is geen ontsnappen aan de harde woei. Het KNMI schaalde de code oranje zojuist op naar code rood in verband met zeer zware windstoten.

De A13  richting Rotterdam is inmiddels helemaal afgesloten in verband met een omgewaaide vrachtwagen die de rijbanen verspert;
Richting Rotterdam via de A12 en de A20 kan ook niet, want bij knooppunt Gouwe is ook een versperring;
Via de A4 kan het ook niet: bij Kethel is de weg helemaal afgesloten omdat er platen van de tunnel af kunnen vallen;
Bij Heteren op de A50 ligt een truck;
De A16 heeft op de Brienenoordbrug een vrachtwagen op zijn kant (video);
Op de A20 bij Maassluis: u raadt het al;
Van Gorinchem richting Breda op de A27 is eveneens een LKW van zijn wielen geblazen ;
De A2 tussen Boxtel en Best is dicht omdat er verschillende bomen op de weg zijn gevallen;

Bij Hoek van Holland werd vlak voor tien uur een windstoot van 143,1 kilometer per uur gemeten (overigens nog geen record, dat staat op 162 km/u). Die snelheid zorgt niet alleen voor kantelende trailers, maar is ook niet goed voor het treinverkeer: bovenleidingen gaan ervan wapperen. Het heeft daarom ook geen zin om het spoor als alternatief vervoer te gebruiken. 

Update 11:00: De NS heeft zojuist de handdoek gegooid en staakt alle treinverkeer in Nederland.

Als laatste en niet onbelangrijke waarschuwing: parkeer geen auto's onder bomen: die knakken bij bosjes om en verpletteren alles in hun val.