FIA is klaar met vetorecht van Ferrari

Al sinds de jaren 80 heeft Ferrari een vetorecht in de Formule 1. Gelukkig voor de FIA zwaaien ze niet continu met de rode kaart, maar baas Jean Todt wil Ferrari toch zijn veto gaan ontnemen: "ze hebben het lang genoeg gehad".

Als het aan FIA-praeses Jean Todt ligt, mag Ferrari ieder moment zijn veto-recht in de Formule 1 opgeven. De Italianen gebruikten hun veto weliswaar voor het laatst in 2015, maar het is vreemd dat een team meer macht heeft dan de rest. Ferrari verzette zich bij de laatste keer tegen de prijsverlaging voor klantenmotoren die de FIA voor ogen had.

De Franse autosportbaas maakt zich geen zorgen om het vertrek van smaakmakers Ferrari en Mercedes. Het is een keus die de teams zelf moeten maken en het liefst ziet hij niemand vertrekken: "Ik wil Ferrari dus niet zien vertrekken en ik weet niet of het goed voor ze is om de vertrekken uit de sport, want het is een uniek merk omdat race- en straatauto's vervlochten zijn. Ik denk dat een vertrek pijnlijk is voor Ferrari, maar dat is niet meer mijn verantwoordelijkheid." Overigens wil Todt zijn oude werkgever niet gewoon het veto-recht ontnemen: hij gaat erover met de Italianen in gesprek.

Overigens zinspelen de mensen van Ferrari er nu op om hun veto van stal te halen. Bij de besprekingen over de aerodynamische wijzigingen voor 2019 staan de teams lijnrecht tegenover de Italianen: zij willen hun zin misschien wel door middel van een veto doordrijven.