Ambilight voorkomt wagenziekte in autonome auto

Iedereen lijkt ervan overtuigd te zijn dat de autonome auto helemaal fantastisch gaat worden. Je hebt straks zeven jaar extra om te werken leven. Maar wat nou als je wagenziek wordt van die onverwachte bewegingen?

De ontwikkelaars van zelfrijdende Ubers willen een extra dashboard inbouwen in hun wagens. Daarmee hopen ze dat de passagiers vast voorbereid zijn op wat de auto van plan is te gaan doen. Nadeel is echter dat ze dan wel naar dat dashboard moeten kijken en niet in hun courant op hun telefoon of laptop kunnen kijken. 

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan denken een beter plan te hebben. Ze bedachten een bril die een soort ambilight-effect geeft rondom je ogen. Zo kunnen de passagiers gewoon naar hun computer of smartphone kijken en toch niet wagenziek worden. De bril met lichtjes moet voorkomen dat het lichaam en het brein nadere signalen doorkrijgen over het rijden van de auto. In eerste instantie hebben de wetenschappers een bril of headset gepatenteerd voor hun idee, maar op den duur zoude ambilight-discoshow ook in de auto kunnen worden ingebouwd.

Wagenziekte is nu niet echt een groot probleem -behalve bij kinderen. De verklaring daarvoor is dat de meeste verkeersdeelnemers zelf rijden (en anders back seat driver spelen), waardoor ze opletten wat er buiten gebeurt. Het grote voordeel van een zelfrijdende auto zou juist moeten zijn dat je iets totaal anders kunt gaan doen terwijl je naar je bestemming wordt gebracht.

Ondanks de patenten kan het zijn dat we de bril nooit in het echt gaan zien: de universiteit legt het als een patenttrol vast, zodat ze geld kunnen vangen als iemand de techniek wil gebruiken