'Verzamelaars kunnen beter nu vast een Tesla Model S kopen'

Als je een verzamelaar van zeldzame auto's bent, dan kun je beter maar een Tesla kopen nu het nog kan. Dat is wat oud-automotive-mogul en Tesla-criticus adviseert. Volgens hem valt het bedrijf binnenkort om.

Met zijn 85 jaar is Bob Lutz zelf een echte oldtimer. Zijn leeftijd weerhoudt de oud-BMW, Ford, Chrysler en General Motors-baas er niet van om af en toe bot uit de hoek te komen met uitspraken. Tijdens de Scottsdale-veilingen mocht Lutz een publiek van verzamelaars toespreken en daar trok hij zijn stokpaardje weer van stal: Tesla gaat minder oud worden dan Bob zelf.

Als echte automan is Lutz wel een fan van de Model S: "A Model S, especially with the performance upgrades, is one of the fastest, best handling, best braking sedans that you could buy in the world today. The acceleration times will beat any $350,000 European exotic." Maar daar houdt de bewondering van het merk ook meteen op: "hasn't figured out the revenues have to be greater than costs… when you are perennially running out of cash you are just not running a good automobile company."

Hij verwacht niet dat Tesla die oplossing snel gaat vinden en daarom voorspelt hij de ondergang van het bedrijf (opnieuw). Je kunt van hem zeggen wat je wilt, Lutz is wel een kenner van de auto-industrie en hij heeft zijn sporen er verdiend. Hij erkent ook dat het zonde zou zijn als zijn voorspellingen uitkomen. Verzamelaars kunnen daarom beter nu vast een Model S kopen: "Twenty-five years from now, [it] will be remembered as the first really good-looking, fast electric car. People will say 'Too bad they went‎ broke."