Porsche Mission E rijdt 400 km na 20 minuten laden

Als Porsche volgend jaar met zijn eerste elektrische auto op de markt komt, heeft hij het snelste oplaadsysteem van alle elektrische wagens. De Mission E moet binnen twintig minuten laden al genoeg stroom hebben om vierhonderd kilometer te rijden.

Ongeveer vijftien minuten stekkeren zou straks genoeg moeten zijn om de batterijen van de elektro-Porsche voor tachtig procent op te laden. Dat is in ieder geval het doel dat CEO Oliver Blume heeft gesteld voor de Mission E. Hij acht een kwartiertje wachten tijdens een rit wel acceptabel. Na vierhonderd kilometer rijden is vijftien tot twintig minuten stilstaan prima te doen, waarschijnlijk ben je met een tankstop inclusief wc-bezoek en koffiepauze nu meer tijd kwijt.

Thuisladen gaat een stuk minder snel, maar daar staat een auto dan ook vaak uren stil. Via een app stel je de vertrektijd in en vervolgens rekent de Porsche zelf de ideale laadmomenten uit. Zo kan de auto zijn accu’s oppompen op het moment dat de stroom het voordeligst is, maar ook kan er met het stroomnet geregeld worden dat het niet overbelast raakt.

De auto komt er waarschijnlijk in drie vermogensvarianten met bekende namen Carrera, Carrera S en Turbo, maar ook in verschillende accumaten. Porsche denkt erover om de auto via wifi of 4G te updaten of upgraden: “It will be possible to work with over-the-air options. It isn’t decided yet, but it could be possible to charge up with more power. For example when you have 400 hp, it could be possible to upgrade to 450 hp.” Die laatste optie kennen we inmiddels van Tesla, waarbij je bepaalde features kunt unlocken.

Het laadpalennetwerk dat Porsche (met andere Duitse fabrikanten) bouwt gaat actief communiceren met de gebruikers. Daardoor kunnen auto’s vast plaatsen reserveren in het laadstation, maar zo kan het GPS-systeem ook meteen de ideale route uitrekenen, waarbij je soms wat eerder een laadpaal opzoekt omdat alle stopcontacten verderop de route al bezet zijn.

Daarnaast kan je kiezen of je ultrasnel of gewoon wilt laden. Daarbij is het natuurlijk duurder om de snelle optie te gebruiken en als je geen haast hebt, kunt je je auto voor minder opladen.

Het duurt nog tot eind 2019 voordat de auto op de markt komt. Porsche richt op een prijs in de buurt van de Cayenne en de Panamera. In Nederland zou dat kunnen betekenen dat de Mission E een stuk goedkoper wordt, aangezien er geen BPM op zit.