Video galore: de commercials van de Super Bowl

Heel Amerika zat vannacht voor de TV om het hoogtepunt van de American Football-competitie te bekijken. Super Bowl is eveneens het hoogtepunt van automarketing in de VS, met een enorme hoeveelheid speciaal geproduceerde commercials.

American Football heeft het in zich om een geweldige kijksport te zijn. Helaas betekent de toevoeging 'American' voornamelijk dat het spel de godganse tijd wordt stilgelegd en dat die dode momenten extralang duren omdat er een reclamefilm tussendoor moet. Het maakt de sport (in de ogen van uw schrijver) zo saai, dat de halve wereld alleen maar uitkijkt naar die reclames en de halftime show. Immers, Justin Timberlake trad op en de vorige keer dat hij er was, kregen we een plakbandje op de tepel van Janet Jackson te zien.

Hoe dan ook, de reclames van Super Bowl nummer zoveel zijn ieder jaar wereldwijd stof voor gesprekken tijdens de koffiepauze. Dit jaar is de reclame van Ram het onderwerp van controverse. De truckbouwer van FCA dacht dat het leuk was om te refereren aan een speech van Dr. Martin Luther King Jr., die hij gisteren exact een halve eeuw eerder voordroeg. De burgerrechtenvoorvechter was alleen niet zo'n voorstander van kapitalisme, dus dat lijkt niet helemaal samen te gaan met een reclame voor een auto. #OPHEF. Oordeel zelf:

De eerste 25% van de wedstrijd bevat maar twee echte autoreclames. Toyota kijkt vooruit naar de Olympische- en Paralympische Spelen in Zuid-Korea, terwijl Ram het eerst probeert met Vikingen (een stuk minder controversiële keus).

De Vikingen werden uiteraard met een Amerikaanse auto gebracht, toen ze Amerika ontdekten...

Na de eerste pauze is het veld voor Jeep, dat de nieuwe Cherokee moet presenteren. De vierkeervier is er ook voor de weg, maar de weg is saai en houdt ergens op. Daarna is het de beurt aan Ram, met de ophef-video die hierboven al staat.

Iedereen zit klaar voor Justin Timberlake, maar eerst is Toyota voor de tweede keer aan de beurt. Ze gaan vol Amerikaanse humor met 'een priester, een rabbijn en een dominee zitten in een auto.'

Nu gaan het echt los met de autoreclames. Toyotadochter Lexus haalt er superhelden van Marvel bij, want superhelden zijn cool, dus Lexus is dat ook.  

Jeep komt weer een nieuw model tonen: de Wrangler. Jeff Goldblum mag zijn klassieke Jurassic Park zelf spelen.

Vervolgens krijgt Steven Tyler de beurt om de Kia Stinger te promoten. Hij gaat volledig DAF op de auto en racet hem lekker tegendraads achteruit over een oval.

Nu is Toyota alweer terug met een gevoelig stukje mobiliteit. Kinderen leren lopen met vallen en opstaan. Toyota heeft van alles in petto voor de toekomst. Bladiebla.

Tegen het einde van de wedstrijd gaat Hyundai volledig feel good op de mensen. De willekeurig gekozen mensen in de reclame blijken helemaal niet toevallig aangewezen: ze steunen de strijd tegen kinderkanker en hebben daarom hun hart op de goede plaats.

Als laatste gaat Jeep tegen de stroom in (en ook meteen tegen zusterbedrijf Ram in) door speech te geven dat speeches stom zijn.