Rechtbank: Victor Muller is geen oplichter

Spykerbaas en oud-eigenaar van Saab, Victor Muller, is vandaag door het Zweedse Hof vrijgesproken van oplichting en fraude. Muller zou volgens het OM bij de redding van Saab veel te positieve berichten de wereld in geholpen hebben.

Net als eerder voor de rechtbank is Victor Muller in hoger beroep bij het gerechtshof vrijgesproken van oplichting en fraude. Het Openbaar Ministerie is Zweden had het beroep aangespannen omdat het van mening is dat de Nederlandse ondernemer fraude pleegde. Volgens de aanklagers bleef mr. Positive maar rooskleurige berichten de wereld in zenden terwijl het bedrijf in najaar van 2011 al gedoemd was om te vallen. Vlak voordat het helemaal mis ging wist Muller daardoor nog een lening van 300 miljoen Zweedse Kronen (€30 miljoen) te verkrijgen. Daarnaast overtuigde hij de uitleners ervan om de lening om te zetten in aandelen in het bedrijf. 

Het OM is ervan overtuigd dat Muller toen al wist dat de geldgevers al hun centen kwijt zouden raken. De rechters gingen echter (wederom) niet met aanklagers mee omdat zij te weinig bewijs voor de stellingen vonden. Muller heeft wel degelijk de informatie aan de media verstrekt, maar het bewijs dat Muller echt wist dat het bedrijf op omvallen stond ontbrak. 

Het is nog niet zeker dat het verhaal nu echt afgelopen is. Het OM gaat de uitspraak nog uitgebreid bestuderen voordat ze besluiten of ze in cassatie gaan. Mochten ze dat niet doen, dan lijkt de Saab-historie voor Muller definitief voorbij. Hij kan zich weer op de toekomst richten. In maart staat Spyker weer aangemeld in Genève, wie weet wat Victor nu weer uit zijn hoge hoed weet te plukken.